OSN v pátek uvedla, že ačkoli platí klid zbraní, zatím z města nemohla začít evakuovat zraněné, neboť nemá dostatečné bezpečnostní záruky od obou stran konfliktu. Příměří vypršelo dnes v 18:00 SELČ, po němž se rozpoutalo dělostřelecké bombardování v několika čtvrtích města. V neděli má příměří zase pokračovat, a to opět po dobu jedenácti hodin.

SOHR od vyhlášení částečného klidu zbraní ve čtvrtek nezaznamenala žádné syrské ani ruské nálety na povstaleckou východní část Halabu.

Zbavení oponentů

Syrská a ruská armáda vyzvaly už dříve obyvatele Halabu i bojovníky, aby město opustili určenými koridory, povstalci ale odmítli. Syrský režim se podle nich chce jen zbavit svých oponentů ve městě. "Nikdo koridory nepoužil. Hrstka lidí, která se pokusila odejít, musela čelit ostřelování v blízkosti koridorů a město nemohla opustit," řekl zástupce povstalecké skupiny Fastakim, která v Halabu působí. Ostřelování a střety v některých částech města podle něj i dnes pokračovaly jako obyčejně.

SOHR naproti tomu uvedla, že boje mezi povstalci a syrskými vojáky byly během příměří zaznamenány jen sporadicky v okolí bojových linií. Několik střel údajně dopadlo jak do vládou držené západní části Halabu, tak na východ města ovládaný povstalci.

Boje o Halab byly obnoveny v září po přerušení předchozího příměří a podle ochránců lidských práv si vyžádaly stovky mrtvých. Dohodě o ukončení bojů brání kromě jiného neshody mezi Ruskem a USA, které podporují opačné strany konfliktu a neshodují se v otázce oprávněné opozice a teroristů.