"Respektujeme Británii a lidové hlasování této velké země, i když výsledku litujeme, ale požadujeme, aby Evropa - zbývajících 27 zemí - byla také respektována," uvedl na tiskové konferenci po setkání francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Jednání o vystoupení Británie by podle něj mělo začít okamžitě. Věc označil za poměrně naléhavou. Podle Ayraulta je to zodpovědnost britského premiéra Davida Camerona, který s referendem přišel, a nyní také musí žít s jeho následky.

Podobně se vyjádřil i šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Zodpovědnost Londýna podle něj přesahuje hranice Británie, a tak musí zbývajícím zemím unie umožnit, aby se zabývaly budoucností Evropy. "Proto odsud říkáme spolu: Tento proces (odchodu) by měl začít tak brzy, jak jen to bude možné, abychom neuvázli, ale soustředili se na budoucnost Evropy," nechal se slyšet.

I další účastníci schůzky to vidí stejně. Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn míní, že se rozhodnutí Britů musí začít prosazovat. Příslušný smluvní článek 50, který vystoupení členské země řeší, přitom nemůže aktivovat nikdo jiný než Londýn. Asselborn proto věří, že se nyní nebude hrát hra na kočku a myš. To by se podle něj vůbec nehodilo ani k Británii, ani k EU.

V následujících dnech chce Steinmeier o dnešních rozhovorech Německa, Francie, Itálie, Nizozemska, Belgie a Lucemburska informovat Baltské země a státy Visegrádu.

To, že Cameron nehodlá odstoupit z funkce dřív než v říjnu, označil v rozhovoru pro dnešní Süddeutsche Zeitung, za skandální předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Podle něj tím Cameron "drží celý kontinent jako rukojmí".