"Myslím, že my Evropané máme svůj osud ve vlastních rukou," řekla kancléřka v reakci na Trumpovy výroky. Evropská unie podle ní může pomocí hospodářské síly a efektivních rozhodovacích struktur účinně bojovat s terorismem a potýkat se i s novými výzvami, které přináší například digitalizace.

Trump německou kancléřku kritizoval v nedělním rozhovoru také za vstřícnou politiku vůči migrantům. Její rozhodnutí přijmout v roce 2015 statisíce uprchlíků označil za "katastrofální chybu", která do Evropy přinesla terorismus.

Čtěte také: Trump se vyjádřil kriticky k Merkelové. Udělala podle něj katastrofální chybu

Podle Kerryho by se Trump neměl v této chvíli pouštět do hodnocení do politiky jiných zemí. "Upřímně si myslím, že je nemístné, aby zvolený prezident Spojených států takto přímo vstupoval do politiky jiných zemí," prohlásil v rozhovoru s televizí CNN. "Bude o tom muset mluvit, jelikož od pátku bude odpovědný za ty vztahy (s Německem)," dodal ministr, který stejně jako končící prezident Barack Obama považoval Berlín za jednoho z klíčových evropských spojenců Washingtonu.

Merkelová se dnes na tiskové konferenci ohradila vůči spojování migrace a terorismu. Mnoho Syřanů podle ní ze své vlasti uteklo nejen před válkou, ale právě i před terorismem.

"Já osobně teď počkám na inauguraci amerického prezidenta," uvedla Merkelová na otázku, zda se neobává zhoršení německo-amerických vztahů po nástupu Trumpa k moci. Po inauguraci chce kancléřka se Spojenými státy jednat "na všech úrovních".

Podle agentury Reuters by se Merkelová s Trumpem chtěla setkat už na jaře. Budoucímu prezidentovi údajně nabídla, že se s ním sejde na území Spojených států a to jako předsedkyně vlády země předsedající skupině hospodářsky významných států G20.

Jako jediná německá strana hájí Trumpovy výroky protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), napsala agentura DPA. "To, o čem budoucí americký prezident ve svém rozsáhlém rozhovoru hovořil, zní docela rozumně," řekl člen předsednictva AfD Paul Hampel. Šéf berlínské AfD Georg Pazderski vyjádřil pochopení i pro Trumpovo zklamání z NATO.

Čtěte také: Trump dráždí Němce možným zavedení cla na jejich automobily