Nové kroky u praní špinavých peněz mají definovat minimální trestní odpovědnost a sankce v této oblasti. To má podle komise usnadnit justici a úřadům jednotlivých členských zemí tuto zločinnost potírat a zabránit pachatelům využívat dosavadní rozdíly mezi národními zákony ohledně praní špinavých peněz.

Čtěte také: Islámský stát v Evropě mění taktiku, varuje Europol

Úřady by podle komise měly mít větší možnost zabavovat hotovost nalezenou u osob při jejich vstupu do zóny EU. Již nyní platí, že lidé při vstupu do unie musejí celníkům oznámit hotovost v hodnotě nad 10.000 eur (270.000 Kč). Nově by úřady mohly zabavovat i menší částky, pokud se jim jejich držitelé budou zdát nějak podezřelí.

Zabraňovat financování terorismu má podle komise i zavedení společných pravidel ve členských státech v otázkách zmrazování a zabavování kont a majetků nejen zločincům, ale i těm, kteří s nimi byli jen v kontaktu. V této i dalších oblastech má podle komise pomoci účinnější výměna informací mezi bezpečnostními silami členských zemí.

"Terorismus zůstává velkou hrozbou pro naši bezpečnost. Musíme pokročit v úsilí zastavit teroristy a boj proti financování terorismu je toho součástí. Musíme zajistit, abychom měli správné nástroje k odhalení a zastavení podezřelých finančních toků a lepší spolupráci mezi úřady. Jedině tak lépe ochráníme naše evropské občany," vysvětlil místopředseda komise Valdis Dombrovskis.

Návrhy schválené komisí, aby se staly unijním zákonem, ještě musí projednat a schválit členské země a Evropský parlament.

Čtěte také: Experti: Islámský stát verbuje své bojovníky v evropských věznicích