Členské země EU dnes také odsouhlasily zákaz poskytování některých služeb KLDR, například počítačových nebo těch, které souvisejí s chemickým a důlním průmyslem.

Kim Čong Un
Napětí mezi KLDR a USA roste. Severní Korea pohrozila nelítostnou reakcí

Unie také na seznam lidí se zmrazeným majetkem a zákazem cest do EU připsala další čtyři osoby, které podporují či umožňují severokorejské programy zbraní hromadného ničení, nukleárních zbraní či balistických střel. Do EU tak nesmí cestovat a majetek má v této souvislosti zmrazený 41 osob, dalších sedm má jen zmrazený majetek.

EU podle dnešní tiskové zprávy k tomuto kroku přistoupila, protože KLDR soustavně porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN a zůstává nebezpečím pro světový mír a bezpečnost regionu.

Zranění po útoku v Sýrii
Byl při útoku v Sýrii použit sarin? I Turecko se přiklání k tomuto podezření

K podobnému názoru dnes dospěla také Rada bezpečnosti OSN, která jednomyslně přijala prohlášení, v němž ostře odsoudila středeční severokorejskou zkoušku balistické rakety. Podle amerických expertů šlo zřejmě o raketu středního doletu Scud sovětské konstrukce. Pchjongjang ji odpálil v východního pobřeží, raketa uletěla asi 60 kilometrů a spadla do moře. RB to označila za "hrubé porušení" několika svých rezolucí.

K odsouzení ze strany RB došlo v okamžiku, kdy je na návštěvě USA čínský prezident Si Ťin-pching. Čína je nejbližším spojencem KLDR. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dnes prohlásil, že Čína může být součástí nové strategie namířené proti severokorejskému jadernému programu. Prezident Donald Trump ale uvedl, že "je připraven" jednat i sám, pokud se Čína nebude na postupu vůči Pchjongjangu chtít podílet.

Evropská unie sankce vůči Severní Koreji spustila v prosinci 2006. Jsou v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, které byly přijaty v reakci na severokorejské jaderné testy a zkoušky balistických raket, právě na ně i míří. Mezi opatřeními jsou zákazy na vývoz a dovoz zbraní, služeb, zboží a technologií, které by mohly být v podobných programech využity.

Výbuch v petrohradském metru
V Petrohradu zatkli možné společníky atentátníka