„Je to velmi důležité i pro nás, kdy zhruba 50 procent znečištění jemných částic, které způsobují rakovinu, je způsobeno dálkovým přenosem znečištění z ostatních států," připomněl náměstek. Návrh z dílny Evropské komise stanoví národní závazky ke snížení čtyř znečišťujících látek. Členské země potvrdily, že by se měl týkat také jemných prachových částic. Metan, se kterým ve svém návrhu počítala Evropská komise, ale nakonec země z návrhu vyjmuly. Zahrnut totiž má být do připravovaných opatření souvisejících s omezováním skleníkových plynů.

Česká republika už se podle Smrže zavázala snížit emise u prachových částic od roku 2020 o 16 procent proti úrovni z roku 2005. Od roku 2030 o procent 60. „To si myslím, že je významné," podotkl náměstek.

Se snižováním už počítá vládou několik týdnů přijatý příslušný národní plán. „Je tam celá řada opatření, které k tomu přispívají. Když budu úplně konkrétní, tak jedno z opatření jsou právě rozjížděné kotlíkové dotace," připomněl Smrž. Lokální topeniště jsou v současnosti právě jedním z významných způsobů, jak se jemné prachové částice do ovzduší dostávají.