Za "extrémně pozitivní" označila výsledek PVV kandidátka na francouzskou prezidentku Marine Le Penová, jejíž Národní fronta (FN) tvoří s Wildersovou stranou v Evropském parlamentu společnou frakci. "Nepociťuji žádné zvláštní zklamání," uvedla Le Penová. "Byla bych zklamaná, kdyby získal méně hlasů nebo stagnoval, ale on posílil a strany, které jsou u moci, výrazně ztratily," dodala politička, jež se na konci dubna bude v prvním kole ucházet o funkci francouzské prezidentky. Počet hlasů, které PVV dostala, je podle Le Penové důkazem, "že naše společné ideje jsou v různých evropských zemích na vzestupu".

Ani pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), která by se v zářijových parlamentních volbách mohla poprvé dostat do Spolkového sněmu, nevidí výsledek nizozemských voleb jako znamení ústupu nacionalistických stran. "Sociální demokraté jsou na sestupu, Rutteho vládní koalice dostala poloviční počet hlasů (oproti předchozím volbám), kritici islámu vítězí: po brexitu a Trumpovi pokračuje i v Evropě obrat," uvedla místopředsedkyně AfD Beatrix von Storchová.

Čtěte také: Nizozemsko, gratulujeme! zní z Evropy

"Nijak neskrývám, že jsme Wildersovi přáli lepší výsledek," uvedla předsedkyně AfD Frauke Petryová. Podle ní se ale voliči zalekli tvrdého tónu, který Wilders zvolil. Premiérovi Ruttemu výrazně pomohla i roztržka s Tureckem, která se rozhořela jen pár dní před volbami. Voliči ocenili jeho důsledný postup, dodala německá politička.

Za porážku etablovaných stran považuje nizozemské volby Harald Vilimsky, generální tajemník Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kterou současné průzkumy považují za nejsilnější rakouskou stranu. Tradiční strany se podle něj snaží svůj úspěch zveličit. "Vítězové ale vypadají jinak," uvedl; pravým vítězem hlasování je podle něj jednoznačně Wilders.

Stejný názor má předseda italské protiimigrační strany Liga severu Matteo Salvini. Zatímco Wilders dokázal počet křesel, které obsadí v parlamentu, zvýšit, vládní liberálové a socialisté mandáty ztratili, uvedl na twitteru. "Změnit Evropu, zachránit práci a zastavit invazi, dobré myšlenky rostou," dodal Salvini.

Čtěte také: Wilders prohrál. Vítězství v Nizozemsku slaví strana premiéra Rutteho