"Nejedná se o spor prezidentských voleb, ani o to, kdo vyhrál. Ruští špioni se zapojili do série útoků proti našemu demokratickému systému," zdůraznil na úvod Mark Warner, místopředseda senátního výboru pro zpravodajské služby.

Na večeři Trump požadoval loajalitu

Trump se sešel s Comeym na večeři v lednu 2017, kde vyžadoval od šéfa FBI věrnost a oddanost a také se ho vyptával, jestli chce být stále šéfem americké kontrarozvědky. Comey předpokládal, že bude šéfem ještě dalších šest let.

„Na té večeři si mě chtěl zavázat. Pošeptal mi, že se těší, že budeme spolupracovat. Chtěl ode mě něco získat na oplátku. Vadilo mi to, je nezákonné být někomu v tomto úřadu zavázán. S ničím podobným jsem se nikdy nesetkal," řekl Comey, který si z této neobvyklé schůzky vytvořil zápis.

Trump od něj tak žádal loajalitu. Podle amerických zákonů má být FBI zásadně apolitická.

„Ráno 30. března mi prezident zavolal do FBI. Označil ruské vyšetřování za 'mračno', které ho brzdí jednat jménem státu. Řekl, že s Ruskem nemá nic společného, že se s ruskými šlapkami nestýkal a že byl vždy přesvědčen, že je v Rusku odposloucháván," vypovídal Comey. 

Donald Trump a Sergej Lavrov
Šéf FBI Comey je šílenec, řekl Trump na schůzce Lavrovovi

O ruském zásahu do voleb není pochyb

„O prvním ruském kybernetickém útoku jsem se dozvěděl na konci léta 2015, měly několik cílů – vládu a další nevládní organizace. Byly jich stovky, možná i tisíce. FBI se je snažila varovat," vypovídal dále 56letý bývalý šéf FBI, který v minulosti pracoval také jako prokurátor a náměstek ministra spravedlnosti.

„Nemám pochyby o tom, že Rusové zasahovali do voleb," vypovídal Comey pod přísahou

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček
Zeman dostal od Trumpa omluvný dopis, svůj zdravotní stav považuje za totožný

Přímo Trumpa ale FBI nevyšetřovala

FBI, která má ve svého bývalého šéfa stále důvěru, vede stále tisíce vyšetřování. Trump ale předmětem žádného vyšetřování nebyl.

Ten také údajně šéfovi FBI nikdy nenařídil, aby do vyšetřování zasáhl. „Doufám, že to necháte být, řekl mi Trump, ale nenařídil mi to," vypovídal pod přísahou Comey na dotaz o Trumpovo spojení s Rusy. „Přesně tak to řekl," dodal.

„Myslím si, že jsem byl propuštěn kvůli ruskému vyšetřování a protože si prezident myslel, že je pod tlakem," reagoval na otázku o svém propuštění.

„Vadilo mu (Trumpovi), že vyšetřování „ruské věci" je příliš náročné a nákladné.

„Za jeho předchůdců byla naše spolupráce jiná. S Obamou jsme se viděli za tři roky jen dvakrát, s Bushem podobně."

Otázkou teď je, zda Trump jeho odvoláním bránil výkonu spravedlnosti, což by pro něj mohl být vážný problém.

Zdroj: Youtube

Na přenos lákaly americké hospody

Na přímý přenos lákaly americké hospody, některé nabízely dokonce drink zdarma za každý Trumpův tweet, ve kterém bude Trump Comeyho kritizovat. Jiné zase nabízely kromě ruské vodky drink „impeachmint," který odkazuje na ústavní žalobu (impeachment).

Federální vyšetřovací úřad (FBI)  by mohl mít v blízké době opět řádně jmenovaného ředitele.
Trump představil svého koně. Ředitelem FBI by měl být Christopher Wray