Server prý uchovává osobní data uživatelů i poté, co lidé na stránkách Facebooku zrušili své profily. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP.

Komisařka Jennifer Stoddartová zveřejnila zprávu, podle které Facebook poskytuje osobní údaje uživatelů jeho služeb téměř jednomu milionu internetových developerů z celého světa. Ti se starají o vytváření různých aplikací pro Facebook jako jsou hry nebo testy. Populární server, jehož služby využívají miliony lidí podle zprávy nedisponuje opatřeními, která by osobní informace v profilech uživatelů před webovými developery chránily.

Ochrana údajů je u Facebooku velmi citlivým tématem, neboť server používají lidé ke komunikaci mezi přáteli a rodinnými příslušníky a zadávají do něj řadu osobních informací. Facebook nicméně nedávno sdělil, že opatření související s ochranou osobních dat posílí a zjednoduší možnosti uživatelů kontrolovat komu poskytne jaké informace.

Stoddartová žádá vyšší míru transparentnosti, která zajistí, že uživatelé Facebooku budou obeznámeni s podmínkami souvisejícími s poskytováním osobních údajů. Za 30 dnů hodlá komisařka znovu ověřit opatření Facebooku na ochranu osobních dat a případně se může obrátit na kanadský federální soud.

Podle Facebooku užívá v současnosti jeho stránky na 250 milionů lidí po celém světě.