Místo, kde leží zhruba 150 obětí nehody Titanicu, získalo neobvyklou atrakci  v roce 1997. Náhrobek se jménem J. Dawsona začal budit pozornost poté, co do kin vstoupil filmový hit Titanic. Filmoví fanoušci si jistě vzpomenou, že hlavní postava v podání Leonarda DiCapria nesla jméno Jack Dawson.

Mezi artefakty vedle jednoduchého náhrobku se čas od času objeví i fotka hollywoodské hvězdy.

„Po tom filmu sem jezdili otcové se svými plačícími dcerami. Jezdili sem namísto jarních prázdnin. Trvalo to dva nebo tři roky,“ řekl místní průvodce Blair Beed zpravodajskému serveru CBC News 
s tím, že uvedení 3D verze snímku mánii obnovilo.

Davy přitom neodradilo ani ujištění filmového štábu, že pohřbený muž nemá s filmovou postavu nic společného.

„Nevědeli jsme o hrobu J. Dawsona dřív, než byl film uveden do kin,“ dušuje se producent filmového hitu Jon Landau. Navíc je tu další věc. Archivy prozrazují, že skutečný J. Dawson se nejmenoval Jack, ale Joseph.

Slavný až po smrti

Stejně jako jeho filmový skoro jmenovec  byl ale irského původu. Média před časem vystopovala v domově důchodců poblíž Dublinu jeho příbuznou May Dawsonovou, která se narodila ve stejném roce, kdy se Titanic potopil.

Příběh Josepha Dawsona, který odešel od rodiny, aby se nalodil na největší loď své doby a začal nový život v USA, se v rodině prý tradoval po generace.

Krom vlastnoručně vyrobené truhly toho však po vyučeném tesaři v Irsku příliš nezbylo. Na rozdíl od postavy Leonarda DiCapria skutečný J. Dawson nevyhrál lístek na Titanic v kartách, ale ve věku 23 let se nalodil v britském Southamptonu jako člen posádky, píše server Encyclopedia Titanica. Mladík podle dochovaných údajů pracoval v kotelně.

Jeho tělo objevili záchranáři spolu s pečlivě zabalenou průkazkou, Joseph Dawson tak zřejmě chtěl zajistit identifikaci svého těla v případě, že by zemřel.

„Rozhodně je podstatně známější nyní po své smrti, než byl během svého života,“ říká Gary Lunn, ředitel námořního muzea v Halifaxu. Nijak se přitom netají tím, že i jemu od uvedení filmového hitu podstatně přibylo návštěvníků.

#flash|https://g.denik.cz/1/0d/titanicloadercze2.swf|540|420|JMTV#