FBI má podezření, že manžel dcery Donalda Trumpa Ivanky má důležité informace týkající se vyšetřování, uvedla podle BBC televize NBC. Zdůrazňuje však, že to neznamená, že by poradce amerického prezidenta byl podezřelý z trestného činu, napsal The Washington Post. Kushner podle své právničky bude s vyšetřovateli spolupracovat.

Donald Trump
Trump chce snížit příspěvek OSN, ta varuje, že nedokáže pokračovat v práci

Kushnera FBI vyšetřuje kvůli řadě schůzek, kterých zúčastnil. A také kvůli jeho kontaktům s Ruskem. Podle zahraničních médií jde především o jeho setkání s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Ten navíc zprostředkoval Kushnerovo setkání s ředitelem ruské Banky pro rozvoj a vnější hospodářské vztahy.

„Pan Kushner se dobrovolně s Kongresem o informacích o schůzkách podělí," řekla BBC jeho právnička. „A učiní tak i v souvislosti s jakýmkoliv jiným vyšetřováním," dodala.

Hon na čarodějnice

Trump čelí od svého zvolení podezření, že se Rusko snažilo ovlivnit volby v jeho prospěch. Americký prezident navíc přilil vodu do ohně, když nečekaně odvolal tehdejšího šéfa FBI Jamese Comeyho, který vedl právě vyšetřování celé „volební kauzy". Trump později při schůzce s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem navíc uvedl, že byl Comey šílenec. „Propustil jsem šéfa FBI, protože to byl blázen," prohlásil americký prezident.

Celou kauzu označil jako „největší hon na čarodějnice v americké historii" a jakoukoliv tajnou dohodu s Ruskem odmítá.

Vliv Ruska na americké prezidentské volby nyní prošetřují také čtyři kongresové výbory a nezávislý vyšetřovatel Robert Mueller.

Donald Trump a Sergej Lavrov
Šéf FBI Comey je šílenec, řekl Trump na schůzce Lavrovovi