Ve Westu žije silná komunita potomků českých přistěhovalců a k českým kořenům se mnozí z nich stále hlásí.

Prezident Obama po explozi vyhlásil v postižené oblasti stav nouze, aby Texasu pomohl vypořádat se s následky neštěstí. Obamovo rozhodnutí znamenalo „zelenou" pro uvolnění prostředků z Federální agentury pro řešení krizových situací. Tu o pomoc požádalo 775 lidí z Westu a agentura postiženým vyplatila více než sedm milionů dolarů (asi 134 milionů korun) v podobě přímé pomoci a nízko zúročených půjček.

FEMA však zamítla žádost o dodatečné fondy na obnovu infrastruktury. Ředitel agentury v dopise guvernérovi Perrymu uvedl, že potřebné peníze – podle tisku v řádu milionů dolarů – na dokončení rekonstrukce by měly opatřit stát Texas a místní úřady. Guvernér se nechal slyšet, že je „hluboce zklamán". Texas se ale může proti rozhodnutí agentury ještě odvolat.

Škody ve Westu se zprvu odhadovaly na 100 milionů dolarů (asi dvě miliardy korun). Česká vláda krátce po explozi schválila poskytnutí čtyř milionů korun tamnímu krajanskému spolku Sokol. West nyní podle starosty potřebuje na odstranění škod 57 milionů dolarů, včetně 40 milionů na znovupostavení zničené školy.