„Myslím si, že Slovensko dlouhodobě čelí problému, jemuž říkáme romský problém. Je na vládách, jak se k tomuto problému postaví," uvedl Fico. Neonacista Kotleba je znám svými výroky proti Romům. Lídr ultrapravicové Lidové strany Naše Slovensko v minulosti mimo jiné organizoval protiromské pochody.

Okresy s 30 % nezaměstnaností

V Banskobystrickém kraji je dlouhodobě nadprůměrně vysoká nezaměstnanost, v regionu jsou i okresy, ve kterých se podíl lidí bez práce pohybuje až kolem 30 procent. Kraj má na Slovensku také největší počet obcí s romskou komunitou. Experti míní, že neřešení chudoby a potíží Romů může do politiky vynést extremisty.

V souvislosti s Romy někteří kritici hovoří o zneužívání dávek. Fico uvedl, že slovenský parlament schválil návrh zákona, podle něhož každá osoba, která je odkázaná na sociální dávku (60 eur neboli asi 1600 korun měsíčně), musí vykázat veřejně prospěšnou práci, jinak je vymazána z evidence.

Takový systém by uvítal i premiér v demisi Jiří Rusnok v Česku, podobný návrh v minulosti v Česku narazil Ústavní soud. Podle Rusnoka je třeba se k systému, kdy dávky jsou podmíněny pracovní či vzdělávací aktivitou, vrátit, ale tak, aby to vyhovovalo i Ústavnímu soudu. Podle Rusnoka nárůstu extremistických sil zamezí i zajištění rovných příležitostí.

Slovenští studenti

Rusnok a Fico dnes podepsali smlouvu o vzájemném uznávání vzdělávacích dokladů mezi Českou a Slovenskou republikou, což pomůže absolventům vysokých škol. V Česku studuje kolem 24.000 Slováků. Smlouva ale nepočítá s uznáváním dokladů kvůli přístupu k regulovaným povoláním, ani s uznáváním titulů docent a profesor.

Nová smlouva nahrazuje někdejší dohodu o uznávání vzdělávacích dokladů. Důvodem vzniku smlouvy jsou zejména změny v legislativě obou zemí. V případě nejasností s ustanoveními smlouvy se sejde komise složená z českých i slovenských odborníků.