„Vždy jsme tvrdili a budeme tvrdit, že když na území suverénního státu vyvíjejí aktivity vojska jiného státu bez mandátu příslušné mezinárodní organizace, tak jde o porušení mezinárodního práva," řekl Fico novinářům. Vojenskou invazi na Krymský poloostrov už dříve kritizovali představitelé více zemí včetně předních českých politiků.

Fico dodal, že předsedové vlád zemí visegrádské čtyřky odstartovali konzultace k vývoji na Ukrajině. „Připravujeme společné stanovisko čtyř zemí – Česka, Polska, Maďarska a Slovenska k situaci na Ukrajině," uvedl Fico bez bližších podrobností.

Situace na Ukrajině se v uplynulých dnech vyhrotila po ruské invazi na Krym. Většina Krymského poloostrova, kde většinu obyvatel tvoří Rusové, je od víkendu pod kontrolou ruských vojáků.

Diplomatickou cestou

Podle Fica je potřeba, aby se nynější konflikt řešil diplomatickou cestou. „Musíme udělat všechno pro to, aby nebyly použity zbraně a aby toto porušení mezinárodního práva bylo řešeno standardními diplomatickými a politickými cestami," uvedl Fico. Odmítl výzvu slovenské opozice, aby Bratislava na protest proti vojenské invazi na Krym stáhla z Moskvy svého velvyslance.

Slovensko podle Fica zvýšilo ostrahu společné, 98 kilometrů dlouhé hranice s Ukrajinou, která je součástí vnějších hranic EU. „Obáváme se toho, že ukrajinská strana není schopna zvládnout bezpečnostní situaci na své straně. Chceme zabránit, aby se na území Slovenska dostaly různé kriminální živly, případně další lidé, kteří na území Slovenska nemají co dělat," řekl Fico.

Slovenská policie ještě dopoledne informovala, že v souvislosti s napjatou situací na Ukrajině nezaznamenala incidenty na společné hranici se svým východním sousedem a že Slovensko provádí ochranu hranice s Ukrajinou v obvyklém režimu. Podle Fica Bratislava nezaznamenala vyšší počet žádostí Ukrajinců o udělení víz nebo slovenského občanství. Slovensko se už více než týden připravuje na možný nápor uprchlíků z Ukrajiny, v případě potřeby je připraveno okamžitě zvládnout asi tisícovku migrantů a tento počet postupně zvýšit.

Fico uvedl, že Slovensko zatím nezaznamenalo problémy s dodávkami ruské ropy a zemního plynu, které do země pod Tatrami proudí přes Ukrajinu. Slovenská strana má podle premiéra spíše obavy o zajištění dovozu železné rudy a uhlí, které využívá košický závod amerických oceláren U.S. Steel.