Mluvčí také podle agentury Reuters řekl, že prezident usiluje o nezávislou zahraniční politiku a zlepšení ekonomických a armádních vztahů mezi Filipínami a jejími sousedy - Čínou, Japonskem a Jižní Koreou. Dodal, že prezidentova tvrzení jen hájí suverenitu Filipín a přátelské vztahy se sousedními zeměmi.

Duterte a čínský prezident Si Ťin-pching během čtvrtečního setkání vyzdvihli zlepšení vzájemných vztahů od Duterteho zvolení do čela země. Šlo o první návštěvu filipínského prezidenta v Číně. Společně s Dutertem bylo v Číně také mnoho zástupců podnikatelské sféry s cílem zlepšit čínsko-filipínské obchodní vztahy.

Naopak v Manile dnes propukly nepokoje, když několik set levicových aktivistů demonstrovalo za zrušení vojenských dohod mezi Filipínami a Spojenými státy. Demonstranti také zapálili repliku americké vlajky. Tento týden to ale na Filipínách nejsou první protiamerické protesty. Ve středu asi 1000 lidí demonstrovalo před americkou ambasádou v Manile a požadovali odstranění amerických vojsk z jihu ostrova.

Pro Spojené státy jsou Filipíny důležitým spojencem v regionu, obzvlášť kvůli sílící pozici Číny.

Podle amerického ministra obrany Ashtona Cartera Washington hodlá spojenectví s Filipínami zachovat. "Je samozřejmé, že každý vztah je o reciprocitě, což budeme dál projednávat i s našimi filipínskými partnery," řekl.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Čun-jing uvedla, že by se obě země neměly uchýlit k černobílému vnímaní své politiky, jako tomu bylo za studené války.