Ve svém nejnovějším emotivním projevu Duterte prohlásil, že ztratil respekt ke Spojeným státům. Znovu přitom kritizoval Washington za to, že vyjadřuje obavy v souvislosti s Duterteho tažením proti drogám. V rámci této kampaně proti překupníkům drog bylo za poslední tři měsíce v zemi zabito přes 3400 lidí.

Duterte rovněž obvinil USA, že nechtějí Manile prodat rakety a další zbraně. "Pokud nechcete ty zbraně prodat, půjdu za Ruskem. Vyslal jsem generály do Ruska a Rusko řeklo, ať si neděláme starosti, že mají vše, co potřebujeme," uvedl Duterte.

Kontroverzní filipínský prezident, který nastoupil do úřadu letos v létě, proslul řadou sporných výroků. V září v souvislosti s Obamou použil v místní tagalštině výraz "putang ina", což lze přeložit jako "zkurvysyn". Tento obrat padl v Duterteho prohlášení pro novináře, v němž sliboval, že nehodlá akceptovat Obamovy otázky ohledně mimosoudního zabíjení osob podezřelých z obchodu s drogami a jejich užívání. Obama následně zrušil schůzku s Dutertem plánovanou v Laosu; nakonec se ale oba politici neformálně sešli.

V dnešním projevu v Manile Duterte řekl, že Spojené státy by měly podporovat Filipíny v jejich boji proti problémům s narkotiky, místo aby - tak jako Evropská unie - kritizovaly vysoký počet mrtvých. "Místo toho, aby nám USA pomáhaly, zasadilo americké ministerstvo zahraničí první úder. Takže táhněte k čertu, pane Obamo," prohlásil Duterte. "Evropská unie ať raději zvolí očistec. Peklo už je plné," dodal.