K návrhu, který konstatuje, že v zemi je v přístupu k Romům rozdíl mezi realitou a zákony, se ještě vláda formálně nevyjádřila. Ve Finsku nejsou případy otevřené diskriminace Romů v běžném životě nebo při hledání zaměstnání nijak výjimečné, poznamenala APA.

Program počítá s důraznou podporou jazyka a kultury Romů, kterých žije ve Finsku podle odhadů asi 7.000 až 10.000. Skandi­návská země se chce zaměřit zejména na vzdělání Romů a jejich aktivní zapojení do společnosti. Současně má být na regionální úrovni podporováno užívání zákonných práv této menšiny.

Ve Finsku v poslední době vzbudili velkou pozornost romští přistěhovalci ze členských států EU a počet žebráků v ulicích. Do popředí diskuzí se dostala zejména metropole Helsinky, kterou kvůli tvrdému postupu proti žebrákům kritizovali zástupci médií a aktivisté za práva menšin.

Finsko vystupuje jako ochránce Romů

Finsko se nicméně snaží vystupovat jako mezinárodní ochránce Romů. Během svého předsednictví v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v roce 2008 poukázalo na situaci Romů na kontinentě.

Podle studie, kterou před necelým týdnem zveřejnila Agentura Evropské unie pro základní lidská práva, patří Romové k nejdiskrimi­novanějším etnickým menšinám v EU. Čeští Romové jsou podle tohoto výzkumu nejvíce diskriminovanou menšinou v unii.