Sipilä loni prohlásil, že pokud jde o uprchlickou krizi, měl by se každý podívat do zrcadla a zeptat se, jak může pomoci. Oznámil přitom, že on sám dá k dispozici své venkovské sídlo. Původně se předpokládalo, že běženci se do premiérova domu nastěhují počátkem letošního roku.

Mezitím se však nálada veřejnosti odmítající masivní přijímání běženců vyostřila. To podle deníku Iltalehti vyvolalo obavy, že premiérův dům v Kempele by přilákal demonstranty protestující proti běžencům. Sipilä ke své nabídce uvedl, že nadále trvá, ale uskutečnit ji bude možné až poté, co se zlepší bezpečnostní situace.

Sipilä v Kempele nyní trvale nežije, před časem si pořídil dům v helsinské čtvrti Sibbo, kam se s rodinou přestěhoval. Sipilä, který je šéfem centristické strany Finský střed, je v povědomí zapsán jako praktikující křesťan.

Ve Finsku, které má zhruba 5,5 milionu obyvatel, loni požádalo o azyl asi 32.000 lidí. To je dvojnásobek toho, s čím vláda počítala. Finské ministerstvo vnitra již oznámilo, že se chystá odmítnout 20.000 loňských žádostí o azyl.