Ozbrojenci z radikální organizace Islámský stát (IS) umístili tento týden na internetu video se záznamem stětí Foleyho; vraždu označili za odvetu za americké nálety v Iráku. Britský premiér David Cameron v reakci na videonahrávku ve středu přerušil dovolenou, vraždu odsoudil a prohlásil, že černě maskovaný muž na snímku je pravděpodobně britským občanem.

Britská policie a tajné služby zároveň zahájily rozsáhlé pátrání po totožnosti zahaleného vraha. Podle policejních zdrojů BBC zřejmě jde o muže z Londýna či z jižní části Anglie, který patrně odjel do Sýrie v období posledních tří let. List The Guardian s odvoláním na jednoho z dříve osvobozených rukojmí uvedl, že jde o šéfa skupiny Britů operujících v Sýrii, který je znám jako „John".

Speciální skupina pro zahraniční rukojmí

Britská buňka, která má údajně přezdívku „Brouci", je prý zásadní skupinou IS co se týče nakládání se zahraničními rukojmími. Základnu má ve východosyrském městě Rakka, které je jednou z hlavních bašt IS v zemi. „John" byl podle britského deníku mimo jiné vyjednávačem v letošním případu skupiny 11 rukojmích včetně dvou španělských novinářů, kteří byli po zaplacení výkupného v březnu předáni úřadům v Turecku.

Islamisté z IS ovládají části Sýrie a sever Iráku, kde tato sunnitská organizace vyhlásila chalífát. USA proti ní v Iráku v posledních týdnech podnikly řadu leteckých úderů, aby zpomalily postup extremistů směrem ke kurdské metropoli Irbíl.

Část britské veřejnosti v reakci na barbarský čin vyzvala k zostřenému pátrání po lidech spojovaných v Británii s terorismem. Podle odhadů mají extremisté v Iráku a Sýrii ve svých řadách až čtyři stovky Britů. Cameron ve středu prohlásil, že výzvy k přijetí přísnějších pravidel v boji proti islámskému extremismu v zemi zváží, nechce však přijímat unáhlená rozhodnutí. „Jde o věc, kterou sledujeme a zabýváme se jí velice dlouho a nemyslím si, že by toto video něco změnilo," uvedl britský ministr zahraničí Philip Hammond.