"Jsem také trochu dobrodruh a doufám, že to dobře dopadne. Ale řekl bych, že to bude opravdu, opravdu obtížné," prohlásil odborník na přežití v přírodě Kurt Kuznicki, který je členem místní organizace ochránců přírody Friends of Nevada Wilderness.

Třiašedesátiletý Fossett, který jako první člověk obletěl sám Zemi v balonu bez zastávky, byl naposled viděn 3. září, kdy odletěl v jednomotorovém letadle ze soukromého letiště v Nevadě na průzkumný let. Podle úřadů měl sebou jen jednu lahev vody. Záchranáři prohledávají asi 44 000 kilometrů čtverečních nepřístupného terénu, ale zatím nenašli stopy po něm ani po jeho letadle. Fossettovo letadlo přitom bylo vybaveno zařízením vysílajícím nouzové signály a on sám měl speciální hodinky, které mohou vysílat obdobný signál.

Dobrodruh se neozývá

Stejně tak pátrající letadla neviděla jiné znamení, jímž by se snažil upoutat pozornost, například oheň nebo velké písmeno X sestavené z kamenů. "Nejsou známky toho, že by nějakým způsobem volal o pomoc a to je problém," řekl vedoucí horolezecké skupiny Desert Survivors z kalifornského Berkeley David McMullen. "Buď je tak vážně zraněný, že nemůže signalizovat, nebo zahynul."

Fossett má nicméně řadu zkušeností. Zdolal Kilimandžáro a Matterhorn a přežil několik neúspěšných pokusů při obletu Země v balonu. Cynthia Ryanová z nevadské civilní letecké hlídky stále sází na Fossettovu vytrvalost a odhodlání. "Možná má zlomené ruce a nemůže signalizovat," řekla.

Ale takové zranění také oslabuje jeho šance na nalezení vody v Nevadě, která je nejsušším americkým státem. Podle expertů je možné bez vody v létě vydržet jen dva až tři dny. "Kdyby ho nyní našli živého, bylo by to štěstí," řekl bývalý instruktor námořní pěchoty Lee Bergthold. "Bez jídla to není problém. Bez vody ano. Je to nehostinná poušť." McMullen a další odborníci vyčítají Fossettovi, že předem neoznámil plán letu. Když jsem měl v roce 2001 nehodu při výstupu v Údolí smrti, podrobný itinerář, který jsem nahlásil, mi zachránil život, řekl McMullen.