Pětiletá kráva pocházela z Arden na severovýchodě země. Ministerstvo uvedlo, že spotřebitelů se tento případ nijak nedotkne.

Nový případ BSE zřejmě povede ke zhoršení statusu Francie z hlediska rizika této nemoci. Světová zdravotnická organizace (WHO) loni Francii udělila status "zanedbatelného rizika", což je nejnižší úroveň a dává se zemím, které prokázaly, že poslední nakažená kráva se na jejich území narodila před více než 11 lety. Několik zemí světa poté zrušilo embargo na dovoz hovězího z Francie.

Nový případ BSE by mohl zasáhnout vývoz hovězího z Francie v době, kdy chovatelé hospodářských zvířat ve Francii i v celé EU zažívají těžké časy. Nejvíce zasaženy jsou sektory vepřového a mléka, které poškodilo ruské embargo a propad poptávky v Číně.

BSE byla poprvé diagnostikována v roce 1986 v Británii, kde v 90. letech decimovala chovy hovězího dobytka. Kvůli pozření nakaženého masa v Evropě zemřelo více než 100 lidí. Všichni z nich se nakazili lidskou formou BSE, takzvanou Creutzfeldt-Jakobovou nemocí (CJD), která je nevyléčitelná a smrtelná.