Ministr potvrdil, že Francie dá Rusům moderní loď jen tehdy, pokud na Ukrajině bude platit trvalý klid zbraní a najde se politické řešení krize. „Prezident (François Hollande) řekl, že pokud se politické podmínky nezmění, nebude uvažovat o povolení dodávky. Rozhodne v průběhu listopadu," řekl novinářům Le Drian.

Někteří spojenci Francie v čele s USA dlouhodobě vyvíjejí tlak na Paříž, aby neposilovala ruské vojenské námořnictvo. Francouzští spojenci v NATO zdůrazňují, že z Ruska se na pozadí ukrajinské krize stal z někdejšího partnera potencionální nepřítel. Západ obviňuje Rusko, že podporuje povstalce na východě Ukrajiny v jejich střetnutí s Kyjevem.

Kontrakt v hodnotě 1,12 miliardy eur (takřka 31 miliard korun) na dvě řídící a výsadková plavidla Mistral, která při misích můžou převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy před ukrajinskou krizí.

První loď nazvaná Vladivostok je připravena k předání v západofrancou­zském přístavu Saint-Nazaire. Podle plánů se tak mělo stát koncem tohoto týdne. Ovládat plavidlo se již ve Francii cvičilo 400 ruských námořníků. Druhá loď by měla být dokončena do konce nadcházejícího roku. Má být pojmenována Sevastopol po velkém přístavu na Krymu. Krymský poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty zabralo; Ukrajina dál považuje Krym za své území.