Soudce Peimane Ghaleh-Marzban rozsudek zdůvodnil tím, že šlo o podvodné jednání mimořádné závažnosti, kterého se dopustil někdo, kdo měl hlavní slovo ve fiskální politice země. Podle AFP neskrýval Cahuzac při vynesení výše trestu šok. Jeho právní zástupce odvolání komentoval slovy, že verdikt není přiměřený.

Podle francouzských médií dvěma roky nepodmíněn potrestala justice také Cahuzakovu někdejší manželku Patricii, která se podílela na ukrývání společného majetku. Pokuta ve výši 1,875 milionu eur (50,7 milionu korun) byla uložena švýcarské bance Reyl sídlící v Ženevě, která sloužila jako "nástroj k zatajení majetku". Majitel banky François Reyl a bývalý advokát Philippe Hourman, který nezákonné převody peněz zorganizoval, byli odsouzeni podmíněně k jednomu roku vězení a pokutě 375.000 eur.

Cahuzac, který se zasloužil o největší vládní finanční skandál v éře prezidenta Françoise Hollandea, sloužil jako "pověřený ministr" (ministre délégué) pro rozpočet pod dohledem exministra hospodářství a financí Pierrea Moscoviciho. Pověření ministři nahrazovali v letech 2012 až 2014 státní tajemníky, kteří jsou protokolárně na nižší úrovni než plnoprávní ministři, ale mohou se účastnit zasedání vlády. Mají na starost užší okruh témat, než řádní ministři, kterým mohou, ale nemusejí podléhat.

Aféra začala na konci roku 2012, kdy zpravodajský server Mediapart uvedl, že Cahuzac má nepřiznaná konta ve Švýcarsku a v Singapuru. Cahuzac po měsících zapírání přiznal, že v roce 1992 si ve Švýcarsku otevřel konto, kam posílal nezdaněné peníze ze svého soukromého podnikání. V roce 2009 obsah konta ve výši 600.000 eur (dnes 16,2 milionu Kč) převedl do Singapuru přes fiktivní společnost registrovanou na Seychelských ostrovech.

Politik, jehož Hollande představil jako odhodlaného bojovníka proti daňovým podvodům a garanta lepšího státního rozpočtu, byl obviněn z praní špinavých peněz, daňového podvodu a lhaní úřadům a hrozilo mu až sedmileté vězení.

Případ s mužem, který byl označován za jeden z pilířů nového kabinetu po vítězství socialistů na jaře 2012, byl prvním velkým skandálem Hollandeovy vlády. Prezident pak nechal zveřejnit majetkové poměry všech svých ministrů. Hollande i další tehdejší Cahuzakovi kolegové zdůrazňovali, že o ničem nevědí a že Cahuzac lhal i jim. Ztracenou důvěru ale vláda už zpět nezískala.