„Zatím nemáme datum, ale vláda to udělá,“ řekl premiér Pedro Sanchéz v pondělí večer během svého prvního televizního rozhovoru od nástupu do funkce. Připomněl, že loni byl v parlamentu přijat nezávazný návrh na odstranění pozůstatků Francisca Franca z Údolí padlých a přemění místa na „památník obětí fašismu“.

Na stole chyběla bible a kříž
Ekonom Pedro Sánchez složil přísahu coby nový španělský premiér

„Španělsko si nemůže dovolit symboly, které rozdělují Španěly. Něco, co je nemyslitelné v Německu nebo v Itálii, zemích, které také trpěly fašistickými diktaturami, by nemělo být možné v naší zemi,“ dodal.

Už dříve v pondělí řekl mluvčí socialistů Oscar Puente, že by mauzoleum mohlo být změněno na „místo smíření s paměti pro všechny Španěly, ne pro ospravedlnění diktatury.“

Premiér Španělska Mariano Rajoy
Španělský parlament vyslovil nedůvěru premiéru Rajoyovi. Nahradí ho socialista

Francisco Franco vládl zemi železnou pěstí od konce občanské války (1936 -1939) až do své smrti v roce 1975, kdy byl pohřben uvnitř baziliky vykopané do úbočí hory v Údolí padlých, jednom z největších evropských hromadných hrobů.

Spolu s ním je v památníku, který byl vystavěn v letech 1940 až 1958, pohřben José Antonio Prima de Rivera, zakladatel fašistické strany Španělská falanga, a dalších 33 872 frankistů a republikánů, kteří bojovali v občanské válce.

Na stavbě, která stále vyvolává kontroverze, přitom pracovalo i přibližně dvacet tisíc politických vězňů z řad někdejších republikánů. Mauzoleu dominuje 150 metrů vysoký kamenný kříž a další symboly Francovy národně-katolické ideologie, takže ho mnozí vidí jako pomník diktatury.

Loď Aquarius, jež v neděli dorazila do Španělska.
Potřebujeme peníze, žádá Barcelona o pomoc pro migranty. Nemá pro ně místo