Hladiny francouzských řek včetně Seiny v Paříži začaly sice již klesat, podle Vallse je ale potřeba zůstat i nadále ve střehu. „Nějakou dobu potrvá, než se voda vrátí do koryt řek," uvedl. Záplavy způsobené vydatnými dešti vyhnaly na severu Francie z domovů tisíce lidí a způsobily i vážné výpadky v železniční dopravě. Bez elektřiny stále zůstává na 7000 domácností.

Také pařížský Louvre musel kvůli vzedmuté Seině část svých cenných sbírek přestěhovat do bezpečí. Nejznámější muzeum francouzské metropole zůstane – stejně jako muzeum d'Orsay se slavnou sbírkou děl impresionistů – uzavřeno přinejmenším do úterý.

Podle Vallse vláda do zvláštního fondu na pomoc záplavami postiženým obyvatelům vloží desítky milionů eur, přesnou částku dnes ale nesdělil. Další peníze vláda poskytne také zemědělcům a zasaženým podnikům. Škody, které záplavy způsobily, se podle premiéra pohybují v řádu stovek milionů eur. Záplavy si vyžádaly také čtyři mrtvé.

Do Dolního Bavorska, které minulý týden postihly bleskové záplavy se sedmi mrtvými, dorazí dnes na pomoc s odstraňováním škod stovka vojáků Bundeswehru. Pomáhat by měli ve dvou nejpostiženějších obcích – Simbach am Inn a Triftern. Místní úřady škody způsobené povodněmi odhadují na více než miliardu eur (27 miliard Kč).

V noci na dnešek němečtí meteorologové odvolali akutní varování před bouřkami. Od dnešního večera by ale v některých oblastech jižního a západního Německa mohlo opět vydatně pršet. V některých oblastech by mohlo spadnout až 25 litrů vody na metr čtvereční a vyloučit se podle meteorologů nedají ani kroupy o průměru dvou centimetrů.