Do druhého kola prezidentských voleb poslali francouzští voliči proevropského centristu Emmanuela Macrona a nacionalistku Marine Le Penovou. Macron podle konečných výsledků ovládl první kolo s 23,75 procenty před Le Penovou, pro niž hlasovalo 21,53 procenta voličů. K volbám se registrovalo asi 47 milionů lidí.

Marine Le Penová
Bude to o prsa. Francie žije prezidentskými volbami. Rozhodnou nerozhodnutí?

Macrona pro druhé kolo podpořili poražení kandidáti velkých stran - republikán Fillon a socialista Hammon. Kandidát krajní levice Mélenchon jako jediný nedoporučil svým voličům, koho ve druhém kole volit.

Macronovi vyjadřují podporu i politici ze zemí EU - například belgický premiér, německý ministr zahraničí či šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Kandidáti prezidentských voleb ve Francii.
Paříž ve stínu teroru. Francie jde k volbám s armádou v zádech

Podle dvou průzkumů by ve druhém kole francouzských voleb za dva týdny měl Macron porazit Le Penovou v poměru 62 ku 38, respektive 64 ku 36 procentům.

Do finále poprvé postoupil kandidát, který dříve nezastával žádnou volenou funkci (Macron), stejně tak v historii Francie dosud nebyla v závěrečném souboji o post prezidentky žena.

Soupeři se přiklánějí k Macronovi

Emmanuel Macron se poté, co už bylo jeho vítězství jasné, postavil před své příznivce s výzvou, že chce být sjednotitelem země a že vyslyšel „touhu voličů po změně". Marine Le Penová zase označila postup do druhého kola za „historický výsledek" a vyzvala pro druhé kolo francouzské občany k podpoře její kandidatury, protože chce Francii osvobodit od „arogantních elit". Opakovala i své myšlenky proti současné „divoké globalizaci".
Jako první komentoval prohru (ještě před oficiálním potvrzením výsledků voleb) pravicový kandidát Francois Filolon. Řekl, že on sám bude ve druhém kole podporovat Emmanuela Macrona. „Program Le Pennové by vedl k bankrotu Francie," řekl. Podle něho by způsobil chaos i v celé Evropské unii. Připomněl také historii Národní fronty a jejího bývalého vůdce Jean-Marie Le Pena, otce Marine Le Penové. Ta se podle Fillona vyznačovala „násilím a netolerancí". Fillon své příznivce přímo nevyzval, aby i oni šli za dva týdny k urnám s hlasy pro Madona, ale jeho podpora centristickému kandidátovi to naznačila.
Socialistický premiér Bernard Cazeneuve v krátkosti naléhal na voliče, aby ve druhém kole pomohli k vítězství Macronovi. Politický směr, který reprezentuje Le Penová by podle Cazeneuva „pohřbil Francii a uvrhl ji zpět a také rozdělil".
„Levice není mrtvá," prohlásil neúspěšný kandidát levice Benit Hamon. Výsledky jeho strany jsou nejhorší za poslední desítky let. I on vyjádřil podporu Macronovi.
Podpora středovému vítězi prvního kola prezidentských voleb vyhnala do pařížských ulic příznivce Marine Le Penové, ale protesty se obešly bez výstřelků.

Rusko respektuje francouzské volby, vzkázal Kreml

Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov dal najevo, že by si Moskva v blízké budoucnosti přála mezi Ruskem a Francií užší vztahy.
„Respektujeme volbu francouzského lidu, jsme pro budování dobrých a vzájemně prospěšných vztahů," uvedl pro agenturu RIA kremelský mluvčí. Vladimir Putin už před volbami neskrýval, že mu je z kandidátů nejbližší představitelka Národní fronty Marine Le Penová. Ta se s Putinem také nedávno osobně setkala v Moskvě.

Konečné oficiální výsledky 1. kola francouzských prezidentských voleb

Macron 23,75 %
Le Penová 21,53 %
Fillon 19,91 %
Mélenchon 19,64 %
Hamon 6,35 %
Dupont-Aignan 4,75 %
Lassale 1,22 %
Poutou 1,1 %
Asselineau 0,92 %
Arthaud 0,65 %
Cheminade 0,18 %

Emmanuel Macron (39) Centrista, proevropský a liberální, neagresivní. „Jsem pozitivní reformátor a odpůrce demagogie," zdůrazňuje ještě ne čtyřicetiletý investiční bankéř, který na sebe upozornil dvouletým působením na postu ministra hospodářství (2014 – 2016).

Marine Le Penová (48) Nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty, poslankyně Evropského parlamentu. Pokračovatelka svého otce Jeana-Marie, agresivnějšího rétora, neúspěšného kadidáta na prezidenta v roce 2002.