Strnad je malý zpěvný pták zhruba o velikosti vrabce a ve Francii bývá na jídelníčku jako vybraná lahůdka zejména na podzim. V ten čas totiž pytláci ptáky loví během jejich tahu ze severu Evropy do Afriky. Pak se ptáci vykrmují kukuřicí a ovsem, aby ztučněli, a zabíjejí se utopením v armagnaku. V kuchyních se připravují nejrůznějšími způsoby, nejčastěji na grilu, a jedí se celí, včetně kostí.

Evropská populace strnadů se za posledních 30 let zmenšila o 84 procent, proto jsou tito ptáci chráněni. Ve Francii jsou na seznamu chráněných druhů od roku 1999, přesto podle ekologů jejich ilegální lov pokračuje a úřady nad řáděním pytláků údajně přivírají oči. Podle odhadů ochránců přírody se ve Francii každoročně uloví na 30.000 strnadů.

Kvůli kampani ekologů nedávno ministerstvo vnitra oznámilo, že bude od letoška vyžadovat přísnější dohled nad pytláky, kterým v případě odsouzení hrozí až rok za mřížemi a pokuta 15.000 eur (přes 400.000 Kč).

To ale přimělo k protiakci šéfkuchaře, kteří se rozhodli za právo servírovat strnady bojovat. K výzvě se připojili například slavní kuchaři Alain Ducasse, Alain Dutournier nebo Jean Coussau, kteří požadují, aby strnadi mohli být na jídelníčku alespoň jeden víkend v roce.