VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Francouzští vinaři se hrozí důsledků oteplování

Paříž - Klimatické změny uspíšily vinobraní v Burgundsku, změnily chuť alsaských vín a narušily hydrataci hroznů na francouzském středomořském pobřeží.

29.11.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

V důsledku globálního oteplování by se za pár roků mohlo francouzské šampaňské ocitnout na stejné úrovni jako britské bublinky. S odvoláním na Michela Issalyho, předsedu francouzské organizace Nezávislý vinař, která podle něho reprezentuje polovinu francouzské vinařské produkce, to napsala agentura AP.

Z ekonomického hlediska je v sázce mnoho. Zajdou-li věci příliš daleko a chuť vína se zásadním způsobem změní, riskujeme ztrátu velké části trhu, řekl Issaly novinářům na pařížském vinařském veletrhu.

Oblasti možného pěstování vína se posunují na sever. Před 40 nebo 50 lety bylo „absolutně absurdní“ pomýšlet na významnější výrobu vína v Británii. Teď „víme, že během několika málo let budou Britové schopni dělat víno chuťově blízké šampaňskému“, řekl Issaly.

Konstatoval také, že zvyšující se teploty vysušují půdu, zbavují hrozny kyselosti a zvyšují obsah alkoholu ve víně. „Po desítky a dokonce stovky let se hladina alkoholu pohybovala mezi deseti a dvanácti stupni. V roce 2003 jsme tu měli třináct až třináct a půl. Dnes hladina v některých oblastech stoupla na patnáct stupňů. To už vyvstává problém, zda je to k pití.“

Znepokojení vyvolává hlavně výhled do budoucna. Pokud budou teploty dál stoupat, pak by hrozny jako Pinot Noir, které nemilují příliš mnoho slunce, mohly během 20–30 let zmizet z velké části Burgundska, řekl Issaly.

Francouzští vinaři už teď soupeří s velmi silnou konkurencí vín ze zemí jako Jihoafrická republika a Austrálie. Kromě toho nynější ekonomická krize vedla mnohé spotřebitele k tomu, aby se víc dívali na ceny.

Agentura ale poznamenává, že vyšší teploty nemusejí být nutně pro vinaře špatnou zprávou, protože dělají hrozny sladšími a omezují potřebu přidávat do vína cukr.

„Abychom byli opravdu upřímní, z globálního oteplování těžíme, protože už nemusíme mošty sladit,“ řekl burgundský vinař Jacky Martinon.

Celkově ale na veletrhu převažovalo znepokojení nad možnými důsledky oteplování. „Dobré víno potřebuje slunce, ale i déšť,“ řekla Maryse Meyreová z oblastí Médoku.

Autor: ČTK

29.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úterní tragická dopravní nehoda u Chvojence. Řidič osobního vozu narazil do stromu, osudným se mu staly byrely s naftou, které vezl.
AKTUALIZOVÁNO
7

Řidič sjel ze silnice, po nárazu do stromu ho rozdrtil sud

Exploze na koncertě v Manchesteru
AKTUALIZOVÁNO
27 9

Smrt 22 lidí. K útoku v Manchesteru se přihlásil Islámský stát

Bouře na magistrátu. Vznikne Blanka II?

Vedení města se nemůže dohodnout na podobě dokončení severovýchodní části městského okruhu. Ve hře jsou dvě varianty.

Comeback Kvitové se blíží. Bude hrát už v Paříži?

/VIDEO/ Doba návratů? Jen den poté, co svůj návrat na kurty oznámila bývalá světová jednička Viktoria Azarenková (po mateřské pauze plánuje hrát Wimbledon), se výrazně přiblížil i comeback další tenisové hvězdy – Petry Kvitové.

Vaření bez hranic aneb Varné desky bez vymezených varných zón

Také vás nudí hledat hrnce, které svým dnem přesně padnou na velikost plotýnky? Nebo už jste od tohoto hledání osvobozeni, vaříte podle libosti v čemkoliv, a přesto neplýtváte energií?

Změny na STK: Dovozové kontroly se ruší, emise se budou fotit

Regionální Deník pro vás ve spolupráci s odborníky z Profesní komory STK, Autoklubu ČR a ÚAMK připravil motoristický seriál „Změny na STK & Jedeme na dovolenou 2017". Každé úterý až do prázdnin najdete v Deníku přehled chystaných změn a rady, na co si dát pozor při prázdninovém cestování. Dnes začínáme novinkami při registraci aut a přehledem úkonů na STK a základními radami.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies