VYBERTE SI REGION

Francouzští vinaři se hrozí důsledků oteplování

Paříž - Klimatické změny uspíšily vinobraní v Burgundsku, změnily chuť alsaských vín a narušily hydrataci hroznů na francouzském středomořském pobřeží.

29.11.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

V důsledku globálního oteplování by se za pár roků mohlo francouzské šampaňské ocitnout na stejné úrovni jako britské bublinky. S odvoláním na Michela Issalyho, předsedu francouzské organizace Nezávislý vinař, která podle něho reprezentuje polovinu francouzské vinařské produkce, to napsala agentura AP.

Z ekonomického hlediska je v sázce mnoho. Zajdou-li věci příliš daleko a chuť vína se zásadním způsobem změní, riskujeme ztrátu velké části trhu, řekl Issaly novinářům na pařížském vinařském veletrhu.

Oblasti možného pěstování vína se posunují na sever. Před 40 nebo 50 lety bylo „absolutně absurdní“ pomýšlet na významnější výrobu vína v Británii. Teď „víme, že během několika málo let budou Britové schopni dělat víno chuťově blízké šampaňskému“, řekl Issaly.

Konstatoval také, že zvyšující se teploty vysušují půdu, zbavují hrozny kyselosti a zvyšují obsah alkoholu ve víně. „Po desítky a dokonce stovky let se hladina alkoholu pohybovala mezi deseti a dvanácti stupni. V roce 2003 jsme tu měli třináct až třináct a půl. Dnes hladina v některých oblastech stoupla na patnáct stupňů. To už vyvstává problém, zda je to k pití.“

Znepokojení vyvolává hlavně výhled do budoucna. Pokud budou teploty dál stoupat, pak by hrozny jako Pinot Noir, které nemilují příliš mnoho slunce, mohly během 20–30 let zmizet z velké části Burgundska, řekl Issaly.

Francouzští vinaři už teď soupeří s velmi silnou konkurencí vín ze zemí jako Jihoafrická republika a Austrálie. Kromě toho nynější ekonomická krize vedla mnohé spotřebitele k tomu, aby se víc dívali na ceny.

Agentura ale poznamenává, že vyšší teploty nemusejí být nutně pro vinaře špatnou zprávou, protože dělají hrozny sladšími a omezují potřebu přidávat do vína cukr.

„Abychom byli opravdu upřímní, z globálního oteplování těžíme, protože už nemusíme mošty sladit,“ řekl burgundský vinař Jacky Martinon.

Celkově ale na veletrhu převažovalo znepokojení nad možnými důsledky oteplování. „Dobré víno potřebuje slunce, ale i déšť,“ řekla Maryse Meyreová z oblastí Médoku.

Autor: ČTK

29.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Manželé ze Kdyně se snažili zachránit život mladému sportovci. Bohužel marně

Hluboká - Silák z Hluboké zemřel za jízdy na kole. Jeho otec děkuje manželům Homolkovým, kteří bojovali o jeho život.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies