VYBERTE SI REGION

Francouzští vinaři se hrozí důsledků oteplování

Paříž - Klimatické změny uspíšily vinobraní v Burgundsku, změnily chuť alsaských vín a narušily hydrataci hroznů na francouzském středomořském pobřeží.

29.11.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

V důsledku globálního oteplování by se za pár roků mohlo francouzské šampaňské ocitnout na stejné úrovni jako britské bublinky. S odvoláním na Michela Issalyho, předsedu francouzské organizace Nezávislý vinař, která podle něho reprezentuje polovinu francouzské vinařské produkce, to napsala agentura AP.

Z ekonomického hlediska je v sázce mnoho. Zajdou-li věci příliš daleko a chuť vína se zásadním způsobem změní, riskujeme ztrátu velké části trhu, řekl Issaly novinářům na pařížském vinařském veletrhu.

Oblasti možného pěstování vína se posunují na sever. Před 40 nebo 50 lety bylo „absolutně absurdní“ pomýšlet na významnější výrobu vína v Británii. Teď „víme, že během několika málo let budou Britové schopni dělat víno chuťově blízké šampaňskému“, řekl Issaly.

Konstatoval také, že zvyšující se teploty vysušují půdu, zbavují hrozny kyselosti a zvyšují obsah alkoholu ve víně. „Po desítky a dokonce stovky let se hladina alkoholu pohybovala mezi deseti a dvanácti stupni. V roce 2003 jsme tu měli třináct až třináct a půl. Dnes hladina v některých oblastech stoupla na patnáct stupňů. To už vyvstává problém, zda je to k pití.“

Znepokojení vyvolává hlavně výhled do budoucna. Pokud budou teploty dál stoupat, pak by hrozny jako Pinot Noir, které nemilují příliš mnoho slunce, mohly během 20–30 let zmizet z velké části Burgundska, řekl Issaly.

Francouzští vinaři už teď soupeří s velmi silnou konkurencí vín ze zemí jako Jihoafrická republika a Austrálie. Kromě toho nynější ekonomická krize vedla mnohé spotřebitele k tomu, aby se víc dívali na ceny.

Agentura ale poznamenává, že vyšší teploty nemusejí být nutně pro vinaře špatnou zprávou, protože dělají hrozny sladšími a omezují potřebu přidávat do vína cukr.

„Abychom byli opravdu upřímní, z globálního oteplování těžíme, protože už nemusíme mošty sladit,“ řekl burgundský vinař Jacky Martinon.

Celkově ale na veletrhu převažovalo znepokojení nad možnými důsledky oteplování. „Dobré víno potřebuje slunce, ale i déšť,“ řekla Maryse Meyreová z oblastí Médoku.

Autor: ČTK

29.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Britská premiérka Theresa Mayová.
1 22

Mayová bude jednat s Trumpem. Chce hájit dohodu s Íránem

Situace v hotelu po pádu laviny.
25

Nová naděje. Z trosek italského hotelu po pěti dnech zachránili tři štěňata

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Český agrární diplomat kvůli Trumpovi možná do USA nezamíří

Praha - Nový český agrární diplomat, který měl letos nastoupit do Spojených států amerických, možná do zámoří nezamíří. Ministerstva se rozhodnou těsně před jeho jmenováním. Bude záviset i na tom, zda bude nová americká administrativa v čele s prezidentem Donaldem Trumpem zavádět dovozová cla. Dnes to na tiskové konferenci řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). ČR má v zahraničí čtyři agrární diplomaty, další tři měli letos nastoupit. Kromě USA by měli zamířit do Japonska a Libanonu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies