Stejně jako v minulých pěti letech tam podle agentury Reuters budou mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú, zakladatel softwarové firmy Microsoft Bill Gates a americký investor Warren Buffett. Gates už loni ztratil své prvenství kvůli charitě. Forbes nový žebříček zveřejní ve středu.

Gates loni přišel o pozici nejbohatšího člověka planety jenom kvůli tomu, že víc než třetinu svého majetku daroval nadaci Billa a Melindy Gatesových, zaměřené na zdravotní a rozvojové programy a na americké školství. Nebýt této filantropické činnosti, byl by podle expertů s přehledem stále první.

Podle Davida Lincolna z firmy Wealth-X, zabývající se odhadováním majetku, činí nyní ten Gatesův 49 miliard dolarů (zhruba 850 miliard Kč). Slimův se odhaduje na 60 miliard a Buffettův na 47 miliard dolarů. Kdyby ale Gates nepomáhal, činil by jeho majetek 88 miliard dolarů. Melinda a Bill Gatesovi dali do své nadace, která je největší v USA, už 28 miliard dolarů.

Slim Gatesovu filozofii nesdílí

Loni Forbes odhadl Gatesův majetek na 53 miliard USD. Poprvé od roku 1995 byl na žebříčku odsunut na druhou pozici. Před ním se umístil Slim, jehož majetek byl o půl miliardy vyšší. Buffett se stejně jako Gates věnuje charitě, Slim ale jejich filozofii nesdílí. Podle něj bohatí lidé prospějí světu mnohem víc investicemi a vytvářením pracovních příležitostí než hraním si na Santu Klause. Také Slim dal na charitu několik miliard, avšak ve srovnání s Gatesem je to zlomek.

Buffett byl loni se 47 miliardami dolarů třetí a od roku 2006 poskytl nadaci Gatesových osm miliard dolarů. Obchodně si ale jeho investiční společnost Berkshire Hathaway vede lépe než Gatesův Microsoft; cena jejích akcií se skoro zdvojnásobila, zatímco akcie Microsoftu se prodávají za cenu, jakou měly před deseti lety. Od konce roku 2009 jejich hodnota klesla o 16 procent, naproti tomu akcie Berkshire šly nahoru o 29 procent. Na vzestupu jsou i akcie Slimových velkých společností, k nimž patří i bývalý mexický státní telekomunikační gigant Telmex.

Chtějí získat další boháče

Gates s Buffettem v kampani zvané The Giving Pledge vyzývají další miliardáře, aby se ještě za života vzdali ve prospěch charity aspoň poloviny svých majetků. Glen Macdonald z fóra Wealth and Giving tvrdí, že díky Gatesově příkladu se připojují k dobročinným projektům další bohatí Američané.

Macdonald, jehož organizace působí jako poradenská organizace pro 600 zámožných amerických rodin, však nesouhlasí s principem kampaně The Giving Pledge. Ta totiž předpokládá, že miliardáři své dobročinné záměry zveřejní. Ke kampani, jež sama neshromažďuje peníze, ani nikomu neradí, jak s majetkem naložit, se zatím připojilo 59 miliardářů.

Podle Paula Schervishe z bostonského centra zabývajícího se jměním a dobročinností je Gatesův vliv „dramatický“. Gates podle něj obrušuje „drahokam dobročinnosti“ a učí ostatní, jak s bohatstvím naložit. „Dramaticky přibývá zakladatelů nových nadací a lidé do nich velkoryse přispívají ještě za svého života,“ řekl.

Loni byli mezi nejbohatšími lidmi planety i tři Češi – spolumajitel skupiny PPF Petr Kellner na 89. místě, spolumajitel těžební společnosti OKD Zdeněk Bakala na 828. místě a majitel firmy Agrofert Andrej Babiš, kterému v žebříčku časopisu Forbes patřila 937. příčka.