Rozhodla se tehdy zasvětit svůj kulinářský talent vytváření omáček a směsí koření inspirovaných jejím dětstvím v Ghaně.
Recepty čerpá z toho, co vařila její matka, jako je bankou, posilující pokrm z mouky z manioku a vařené kukuřice, či ragú z kolokázie, rostliny rozšířené v tropických oblastech, opečené na palmovém oleji.
Jednatřicetiletá Essie Bartelsová, která dnes žije v New Jersey na východě Spojených států, není puritánka a vymýšlí kuchyni založenou na spojení produktů z Ghany s ingrediencemi z celého světa.
Čtěte také: Ruské turistce v Thajsku hrozí rok vězení za krmení ryb
Z toho vznikají nové chutě, jako je omáčka z manga a velmi pikantní a voňavé papriky Scotch Bonnet nebo směs na kořenění masa na bázi západoafrických arašídů.
Kuchyně je pro ni způsobem, jak propagovat a podporovat dědictví své země.
"Naše africké hlasy nejsou doopravdy slyšet," říká Essie Bartelsová. "Stává se, že člověk ze Západu přijde, zmocní se těchto idejí, vypráví naši historii a má z toho zisk," zdůrazňuje.
"Chci pomáhat Afričanům v tom, aby sami vyprávěli naši historii. Rozumíme jí, víme, odkud pochází, můžeme ji tedy vyprávět lépe než kdokoli jiný," dodává.
Essie Bartelsová při hledání nových chutí přijela do Accry, aby tu jednala se svým dodavatelem místního koření. Na centrálním trhu v Accře, kde z jutových pytlů vystrkují špičky šarlatové papriky a kořeny zázvoru, si vybírá voňavou hrst hřebíčku.
Pro mladou ženu jsou tyto trhy inspirací a protilékem proti nechutné stravě, kterou objevila před desítkou let na druhé straně Atlantiku.
Její přípravky se nyní prodávají v některých amerických obchodech s kořením a v luxusních supermarketech. Soudí, že za své úspěchy vděčí mimo jiné tomu, že používá na rozdíl od svých konkurentů moderní obaly.
Nepřehlédněte: V Bulharsku začne soud kvůli ohrožení bankovního systému
"Představuju své produkty ze západní Afriky tak, abych přilákala nejen Afričany, ale i všechny ostatní," vysvětluje.
Láska ke koření je součástí ghanské gastronomie, vysvětluje ghanská šéfkuchařka Selassie Atadiková pracující v Accře. Stejně jako Essie Bartelsová uvádí, že stráví hodiny na místních trzích, aby tu hledala nové a silné chutě, které dokážou ocenit šéfkuchaři, ale také v domácím stravování mohou ze skromných ingrediencí udělat zázrak.
Essie Bartelsová pochází z jihu Ghany a rozhodla se co nejvíce využít zdrojů svého kraje. Zejména sever Ghany pro ni zůstává dosti neznámý, svěřuje se. "Snažím se objevit všechny skryté poklady této země," říká.