Na 2,5 milionu z nich se podle německých zpravodajských serverů vyslovilo proti zabití malého Norberta, které oba studenti údajně od počátku beztak neplánovali. Svého záměru ale dosáhli - proslavili se a pestrobarevnou gilotinu možná tučně zpeněžili.

Iman Rezai a Rouven Materne prý chtěli prostřednictvím experimentu, při němž jde o život nevinného zvířete, vyvolat debatu o demokracii a lidskosti. "Představuje společnost, která by svým zvěrstvům ráda dala nátěr humanity. V anonymním prostředí internetu se u jedněch probouzí perverzita, u jiných falešná morálka," uvedli studenti Univerzity výtvarného umění (UdK) v dubnu, kdy na webových stránkách projektu hlasování spustili.

Rozhořčení a výhrůžky

Spíše než diskuzí o demokracii se jim ale dostalo nařčení ze zvrhlosti, k tomu obdrželi několik výhrůžek smrtí a čelí osmi trestním oznámením. Od projektu se distancovala i UdK. "Hranice umění leží tam, kde se způsobí škody na životě," prohlásil rektor berlínské univerzity Martin Rennert.

Rezai dnes zopakoval, že s kolegou nikoho o život připravit nechtěli a šlo jim pouze o "nastavení zrcadla společnosti". "Jen jsme lidem měsíc naháněli strach," uvedl Rezai, podle něhož jehně Norbert ve skutečnosti ani neexistovalo, ale bylo iluzí.
Podle deníku Berliner Morgenpost svého cíle oba studenti nicméně dosáhli - minimálně pro tuto chvíli se o nich ví. "V životě umělců znamená dnes mediální pozornost hodně. Myšlenka díla musí být dobrá a provokovat, jinak se na něj nikdo nepodívá. A kreativita nezná hranic," napsal list.

Barevnou gilotinu dvou dosud zcela neznámých studentů navíc údajně koupil za 2,3 milionu dolarů (46 milionů Kč) jistý americký sběratel. Podle Berliner Morgenpost tuto informaci zatím nikdo nepotvrdil a může být součástí sebeprezentace obou tvůrců.