Protest Greenpeace začal na Novém Zélandu a nevyhnul se ani Česku.

Aktivisté Greenpeace byli obviněni z organizovaného pirátství a hrozí jim až 15 let vězení. Proti jejich věznění se zvedla vlna protestů, mnohé země, jejichž občané jsou mezi zatčenými, na ruském ministerstvu zahraničí oficiálně protestovaly nótou. Sám ruský prezident Vladimir Putin nedávno prohlásil, že zadržení se „zjevně" žádného pirátství nedopustili. Do rozhodnutí murmanského soudu, které označil za projev justiční nezávislosti, se prý ale vměšovat nehodlá.

V Praze si dnes hnutí Greenpeace pronajalo loď na Rašínově nábřeží v Praze s výstavou upozorňující na vazbu uvalenou na kolegy v Rusku. Uvnitř lodi je výstava, návštěvníci mohou podepisovat petici, poslat dopis ruskému velvyslanci nebo odeslat vzkaz aktivistům do vazby.

Nizozemsko v pátek podniklo právní kroky proti Rusku, aby dosáhlo osvobození vězněných členů posádky. „Nizozemsko začalo arbitrážní proceduru na základě konvence OSN o námořním právu," napsal šéf nizozemské diplomacie Frans Timmermans v dopise parlamentu.

Demonstranti se sešli k protestu i v Moskvě

Rusko ale nizozemský krok odmítlo s tím, že Nizozemsko bylo opakovaně varováno, že aktivity Greenpeace jsou protiprávní. „Co se stalo kolem lodi Arctic Sunrise, je čirá provokace," uvedl dnes v ruských médiích náměstek ministra zahraničí Alexej Meškov.

Demonstranti se dnes sešli k protestu i v Moskvě a žádali propuštění vězněných aktivistů. Ve Francii se demonstruje podle agentury AFP v 18 městech, v Německu dokonce ve 48 včetně Berlína a Hamburku. Stoupenci Greenpeace se k protestům sešli i v Londýně a Madridu, v Senegalu či v Jižní Africe. Na pozdější čas jsou naplánovány demonstrace v USA a Kanadě.