Podmínky výjimečného stavu přestaly platit v pátek v sedm hodin večer (16:00 SEČ), sdělilo ministerstvo. Prezident se rovněž rozhodl vystřídat šéfa vlády, kterou od února 2005 vedl Zurab Nogaideli, veřejně schvalující potlačení opozičních demonstrací.

Novým premiérem se má stát Lado Gurgenidze, oznámil Saakašvili po mimořádném zasedání kabinetu. "Nové úkoly si žádají nové lidi," řekl v televizním vystoupení. Šestatřicetiletý Gurgenidze stál dosud v čele jediné soukromé gruzínské banky, Bank of Georgia, obchodované na londýnské burze.

Imedi zůstává vypnutá

Výměnou premiéra se podle pozorovatelů prezident nejspíše snaží přesvědčit voliče, že je s to dodat nový elán své vládě. Saakašvili také přislíbil, že opozice bude moci vést normální kampaň před prezidentskými volbami, které vyhlásil na 5. ledna, a bude mít i přístup do nezávislých médií. "Všechny politické síly reprezentující všechny politické skupiny občanů budou mít příležitost vyvíjet politickou činnost bez jakýchkoliv omezení," prohlásil.

Nicméně největší soukromá televize Imedi, která poskytovala prostor opozici a kterou úřady obvinily z podněcování státního převratu, zůstává vypnuta. Stanice je kontrolovaná mediální skupinou Ruperta Murdocha a v pátek jeden z ministrů, David Bakradze, naznačil, že by jí úřady mohly znovu povolit vysílání, pokud poskytne záruky, že nebude vybízet k nepokojům. Saakašvili se otázce na Imedi před novináři vyhnul.

Prezident přistoupil ke zrušení výjimečného stavu po nátlaku Spojených států a Evropské unie, které také žádaly obnovení svobody slova. Šéf státu, kterému opozice vyčítá zradu demokratických ideálů, ale zároveň vyhlásil na začátek ledna předčasné prezidentské volby.