Provalení případu u kontroverzní společnosti Hacking Team, která je terčem kritiky lidskoprávních aktivistů za údajnou spolupráci s autoritářskými vládami, už stálo křeslo jednoho ředitele tajných služeb a pozvedlo roušku nad špionážními praktikami ve věku inteligentních mobilních telefonů.

Více než milion e-mailů uniklých na internet prozradil, že Hacking Team prodal svůj špionážní software americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) i ruské tajné službě. Firma spolupracuje podle AP jak s autoritářskými vládami na Blízkém východě, tak s policejními odděleními amerických předměstí. Dokonce se snažila prodat i Vatikánu sledovací aplikaci použitelnou proti věřícím.

„Je to mini-snowdenovská událost," řekl podle AP bezpečnostní výzkumník Tal Beery působící v Izraeli, který přirovnal dopad úniku se zveřejněním přísně tajných dokumentů americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) jejím bývalým zpravodajským pracovníkem Edwardem Snowdenem.

Stejně jako ostatní experti i Beery měl dlouho podezření, že světové bezpečnostní agentury samy provádějí hackerské útoky, ale šokovala ho „všudypřítomnost" tohoto jevu, a to na všech kontinentech, jak v demokratických zemích, tak v diktaturách.

Zneužití informací

Faktury od súdánské zpravodajské služby a ruského vojenského konglomerátu mají svoje kritiky, i v Evropském parlamentu, kteří se ptají, zda společnost neporušila mezinárodní sankce. Seznam klientů, který zahrnuje Uzbekistán, Egypt a Ázerbájdžán posílilo obavy lidskoprávních skupin, jako je Privacy International, že spyware byl používán k umlčení disidentů. A e-maily šerifů, policie a státních zástupců po celých Spojených státech naznačují, že úřady se nemohou dočkat zkušebního zavedení programu i v této zemi.

Spyware firmy Hacking Team využilo celkem 97 zpravodajských nebo vyšetřovacích orgánů v 35 zemích světa.

Šéf firmy David Vincenzetti v italském listu La Stampa vysvětlil, že program je používán k boji proti terorismu a vysledování „osamělých vlků". „My jsme ti hodní," tvrdil.

Spyware se dostává k sledovaným cílům prostřednictvím kombinace škodlivých odkazů, infikovaných dokumentů anebo přes pornografické stránky či dokonce jako aplikace pro věřící pod názvy korán nebo bible. Jakmile je tajně nainstalován, program sleduje veškerou činnost prováděnou na konkrétním přístroji.

Únik informací podle AP prozradil, jak se kazašská tajná služba snažila stáhnout historii diskuse (konverzační vlákno) sledovaného člověka z jeho smartphonu či jak saúdskoarabské ministerstvo vnitra využívá infikovaného mobilu k sledování pohybu jeho majitele. Protikorupční jednotka v Mongolsku se takto pokoušela ukrást heslo na Facebooku sledované osoby analýzou stisků na klávesnici a česká policie využila mikrofonu mobilního telefonu jako odposlouchávacího zařízení. Podle Vincenzettiho je spyware dokonce schopen automaticky fotit tváře lidí, když zvedají své telefony.

Případem se zabývala i speciální komise české Poslanecké sněmovny.