Oheň dosud zničil téměř tři desítky domů, tisíce dalších jsou v ohrožení. Ze svých obydlí zvláště v oblasti kolem jezera Clearlake bylo evakuováno na 13.000 lidí.

Po prudkém víkendovém šíření ohně se však v pondělí večer a dnes ráno podařilo hasičům díky ochlazení situaci stabilizovat. Mezi ohněm a stovkami ohrožených domů vytvořili bezpečnou zónu, kterou plameny nepřekročí.

Přes nasazení více než 9000 členů hasičských týmů a podporu vrtulníků a armádních letadel však podle vyjádření hasičů může trvat i týden, než se podaří dostat oheň pod kontrolu. „Těch míst, která bylo potřeba řešit, bylo příliš moc," řekl listu San Francisco Chronicle šéf jednoho z hasičských oddílů Carl Schwettmann.

Dosavadní horké a suché počasí provázené prudkým větrem způsobilo po středečním vypuknutí požáru rozšíření ohně nejméně na 21 míst oblasti ležící zhruba 150 kilometrů severozápadně od Sacramenta. Minulý čtvrtek zahynul při boji se živlem jeden z hasičů a od soboty do pondělka se zasažená plocha rozšířila více než trojnásobně.