Trumpův výnos se týkal konkrétně občanů Severní Koreje, Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Venezuely. Dekret byl podle webu BBC už třetím svého druhu, soudní dohru měly i dva předešlé. Lednové rozhodnutí soudy po žalobách několika amerických států zablokovaly a březnové částečně upravily.

Donald Trump
Trump zakázal vstup do země lidem z KLDR, Venezuely a Čadu

Podle soudu v Honolulu nemá prezident Trump dostatečné pravomoci k tomu, aby mohl zavádět takováto omezení. Soudce Derrick Watson podle BBC k problému uvedl, že nový protiimigrační dekret "trpí stejnou nemocí jako jeho předchůdce", tedy dekret z března. "Postrádá dostačující závěry pro to, že vstup více než 150 milionů občanů ze šesti specifických zemí bude 'škodlivý pro zájmy Spojených států'," uvedl Watson.

V březnu prezident zakázal vstup do země občanům šesti převážně muslimských zemí, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie. Výnos v září vypršel a nařízení, jež mělo ve středu začít platit, jeho platnost prodlužovalo na neurčito. Zároveň zákaz rozšiřovalo o další tři státy, Severní Koreu, Venezuelu a Čad. Súdán byl ze seznamu vyřazen.

Donald Trump slíbil ve své loňské prezidentské kampani "totální a kompletní zastavení vstupu muslimů na území Spojených států".

Donald Trump
Amerika mění imigrační pravidla: Zelené karty „za zásluhy“