Po aférách s posypovou solí či prostředky na hubení vší 
v potravinách se současná aféra točí okolo zakázaných antibiotik přidávaných do krmení hospodářských zvířat. Hlavně kvůli rychlejšímu růstu zvířat.

Informace o údajném dopování zvířat na polských farmách nepovolenými antibiotiky začali už prověřovat 
i polští vyšetřovatelé a prokuratura. „Po odvysílání reportáže jsme se rozhodli zahájit vyšetřování. Požádáme TVN, aby nám oficiálně předala své materiály," uvedl šéf varšavské prokuratury Dariusz Korneluk a dodal, že o informace 
v dané věci požádá také hlavního veterináře země.

Používání antibiotik v hospodářských chovech všeobecně v Evropské unii zakázáno není - farmáři je mohou použít při léčbě zvířat či k prevenci onemocnění. V roce 2006 ale EU zakázala, aby se pomocí antibiotik stimuloval rychlejší růst zvířat. Po požití některých typů antibiotik zvířata rychleji přibírají na váze.

A právě to mnozí farmáři 
v Polsku podle TVN 24 porušují. TVN 24 v pořadu Uwaga! (Pozor!) vyrukovala s odhalením, že někteří chovatelé spolu se skupinou veterinářů vytvořili „mafiánský systém" dopování zvířat nelegálními látkami z černého trhu, prý hlavně čínského či vůbec neznámého původu, včetně látky metronidazol, která může působit rakovinotvorně.

„Moje kuřata rostou rychleji a jsou chutnější než u konkurence," chválila si před skrytou kamerou jedna polská chovatelka drůbeže. „Rozsah tohoto jevu předčil má nejdivočejší očekávání," uvádí v reportáži její autorka Edyta Krześniaková.

Reportérka navštívila 25 farem a majitelům nabízela ke koupi nelegální antibiotika. Až na jednu farmu se na všech místo toho, aby reportérku odmítli, zeptali na cenu nabízených léků. Z reportáže vyplývá, že to takto chodí na farmách běžně a chovatelé nemusejí ani zakázaná antibiotika nějak pracně shánět. „Dealeři si je najdou a nabízejí jim své zboží," tvrdí reportérka Edyta Krześniaková.

Polské úřady podle TVN 24 o této praxi vědí přinejmenším od roku 2008, ale nic nepodnikají i kvůli bezzubé legislativě, která jim neumožňuje farmáře účinně postihovat. Před nadužíváním antibiotik v zemědělství varují mnozí lékaři. Bakterie si na antibiotika mohou postupně vytvořit odolnost. Ty, které způsobují nemoci zvířat i člověka, se pak kvůli rezistenci hůře léčí.

„Jestli lidská populace nevyvine tlak na veterináře, tak se může stát, že velmi nebezpečné kmeny budou rezistentní vůči léčbě," uvedl loni na veterinárním kongresu v Brně ředitel Státního ústavu pro kontrolu veterinárních léčiv Alfred Hera.
Kvůli bakteriím odolným proti antibiotické léčbě jen v EU ročně zemře 25 tisíc lidí.

Například loni odhalily 
v Německu testy přítomnost zárodků nebezpečné bakterie MRSA, odolné proti antibiotikům v kuřecím mase prodávaném v některých supermarketech. Ekologická organizace BUND, která testy provedla, přítomnost bakterií zdůvodnila právě nadužíváním antibiotik. Německo na základě zjištění plánovalo zpřísnit pravidla pro krmení zvířat antibiotiky.