Široký Fonsecův záběr zjevně není příliš po chuti jeho společníkovi Mossackovi, který působí mnohem nenápadněji, uvedl včera po rozhovoru s oběma muži list The Sydney Morning Herald. Skrývání má ostatně německý rodák v genech. Mossackův otec byl podle uniklých dat uprchlým členem nacistických jednotek SS, který po válce pracoval pro americkou CIA jako agent na Kubě.

Od roku 1977, kdy Mossack právnickou společnost založil (Fonseca se přidal až v 80. letech), zaregistrovala panamská právní firma v zemích s volnějším dohledem úřadů více než 240 tisíc společností, fondů a nadací.

„Společně jsme stvořili monstrum," prohlásil podle Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů Fonseca před pár lety v televizním rozhovoru. Ačkoliv se oba hájí, že nikdy nepodnikali nic nelegálního a že nenesou zodpovědnost za to, co jejich klienti s firmami dělali, dosavadní zjištění naznačují, že se o ně policie bude velmi zajímat. Britský list The Guardian už upozornil, že podle uniklých dat panamští právníci pomáhali zlegalizovat lup z přepadení nedaleko letiště Heathrow, při němž v roce 1983 zmizelo 3,5 tuny zlata. V operacích pokračovali, i když byli na nelegální původ peněz upozorněni.

Společnost Mossack Fonseca také pomáhala firmám, které podléhaly mezinárodním sankcím – je mezi nimi například severokorejská DCB Finance, která se na černou listinu dostala kvůli podezření, že pomáhá financovat jaderný program KLDR. Z uniklých dokumentů také vyplývá, že panamská právnická firma měla na praní peněz zřízené speciální oddělení MF Escrow, přičemž si za choulostivé služby účtovala deset procent z celkové částky. V Evropě pak tyto aktivity obstarávala na Slovensku sídlící firma Latem Trading, tvrdí České centrum pre investigativní žurnalistiku. Několik zemí už proto ohlásilo začátek vyšetřování a panamská vláda slibuje, že jim v tom bude maximálně nápomocná. Oba právníky tak zřejmě čekají perné chvíle a firma, která se hájí tím, že za bezmála 40 let existence nebyla usvědčena z ničeho nelegálního, se nyní chce stáhnout.

Mračna nad premiérem Islandu

„Upravíme svou velikost na správnou míru – budeme menší," řekl včera Fonseca webu deníku The Syndey Morning Herald. Oba šéfové společnosti Mossack Fonseca přitom tvrdí, že zlaté časy jejich byznysu jsou na ústupu – i kvůli zpřísněným zákonům, které Panama zavedla v roce 2011. Uniklých 2,6 terrabytů interních firemních dat z let 1977 až 2015 ukazuje, že s vyváděním peněz do daňových rájů je přímo nebo přes známé a příbuzné spojena řada byznysmanů, celebrit a politiků včetně 72 bývalých či současných hlav států.

První obětí se včera stal islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson, který podal demisi. Ten kvůli tlaku na své odvolání dokonce požádal prezidenta o rozpuštění parlamentu. Politik čelící podezření, že tajil investice v bankách, jež islandská vláda během finanční krize zachraňovala, podle Iceland Monitor ztratil podporu i vlastní strany.

Čtěte také: Mossack Fonseca pomohla vzniku navrhovatele insolvence Slavie

Výsměch poctivým, míní Sobotka„Panama Papers znovu naléhavě připomínají, jaký je kolotoč kolem offshoreových firem a daňových rájů výsměch všem lidem, kteří poctivě pracují a platí daně," řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ke kauze, kde figurují jména 283 českých jmen. Věc podle něj musí vyšetřit ministerstvo financí. Resort už oznámil, že si uniklá data vyžádá. ČR může přicházet ročně až o 57 miliard korun na daních, které mizí v daňových rájích, tvrdí analytické centrum Glopolis. (čtk)