Ve videu, které podle portálu americké televize CBS nejdříve připomíná televizní interview, muži rusky uvádějí, že je do Sýrie vyslala ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) s úkolem shromažďovat informace o ruskojazyčných bojovnících IS. Představují se jako Džambulat Mamajev a Sergej Ašimov a jmenují i své nadřízené. Ašimov tvrdí, že měl vyhledat a zabít jistého vůdce IS, jehož jméno však bylo ze záznamu vystřiženo. Výpovědi údajných ruských agentů jsou opatřeny anglickými a arabskými titulky.

Ve druhé části videa, která se odehrává ve volné krajině, muži klečí zády k vousatému džihádistovi a chlapci, kterému je podle odhadu DPA deset až 12 let. Oba bojovníci vypadají, že jsou asijského původu. Starší džihádista pak pohlazením po zádech chlapce vybídne k činu a hoch oba klečící muže střelí pistolí do zátylku. „Chtěl jsem vás porazit jako dobytek," prohlásí prý. Jak uvádí CBS, na videu není vidět žádná krev a po údajné vraždě následují záběry z videonahrávky zveřejněné loni v listopadu, na níž chlapec o sobě tvrdí, že se chce stát mudžahedínem.

Věrohodnost zatím není ověřena

Zda je záznam pravý, zatím není ověřené. Také není jasné, kde vznikl, upozornila DPA. Ruské velvyslanectví v Sýrii na dotaz agentury Ria Novosti uvedlo, že nemá žádné informace ohledně tohoto videozáznamu.

Džihádisté z hnutí Islámský stát ovládají území v Iráku a Sýrii. Jeho přívrženci začali loni vraždy západních rukojmích natáčet na video, a využívat je tak jako součást své propagandy. Takto zveřejnili záběry předcházející listopadové smrti Američana Petera Kassiga, ale i předchozím vraždám amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a britských humanitárních pracovníků Alana Henninga a Davida Hainese.