K nově zveřejněnému videu, na němž Islámský stát v neděli ukázal údajné autory útoků v Paříži, Hollande zdůraznil, že Francii nic nezastraší a nic jí nezabrání bojovat proti terorismu. Tyto záběry podle něj jen diskreditují autory těchto zločinů. „Přijal jsem opatření k prodloužení výjimečného stavu, protože vím, že tato hrozba tady je a že nijak neslevíme při ochraně naší země," řekl Hollande při návštěvě Dillí.

Na videu, nazvaném Zabijte je, kdekoli je potkáte, se čtyři muži představují jako Belgičané, tři jako Francouzi a dva jako Iráčané. V době nahrávky se údajně právě chystali zaútočit v Paříži, kde skupina islamistů 13. listopadu zabila 130 lidí. Video je mimo jiné ukazuje, jak podřezávají a střílejí údajné zajatce.

Filmovaní džihádisté ale v arabštině a francouzštině hrozili podle agentury AFP všem zemím, zvlášť Británii, které spolu se Spojenými státy i dalšími zeměmi letecky útočí od září 2014 proti IS v Sýrii a Iráku. „Kdokoli stojí po boku nevěřících, bude terčem našich mečů," stojí v textu, který na videu provázel portrét britského premiéra Davida Camerona.

Kromě lednových a listopadových atentátů v Paříži džihádisté chystali loni ve Francii dalších 11 podobných útoků, kterým se ale podařilo zabránit, řekl Cazeneuve. Krátce před odjezdem na jednání se svými evropskými protějšky v Nizozemsku v rozhlasovém rozhovoru řekl, že hodlá tlačit partnery k „lepší spolupráci proti teroristické hrozbě".

Návrh schválí parlament

Francouzští představitelé již minulý týden uvedli, že jsou pro prodloužení výjimečného stavu ve Francii o tři měsíce. Příslušný návrh parlamentu má schválit ve středu vláda.

Podmínky uplatňované v rámci výjimečného stavu běžný život obyvatel nijak zvlášť neomezují. Dávají především větší pravomoci bezpečnostním složkám k provádění razií, domovních prohlídek a nařizování domácího vězení bez soudního příkazu. Ochránci lidských práv ale tvrdí, že tím francouzský stát omezuje základní práva obyvatel.

Generální tajemník RE Thorbj?rn Jagland dnes prohlásil, že záměr prodloužit výjimečný stav ho znepokojuje. Výsady dané výkonné moci podle něj představují rizika. Kritizuje hlavně úředně nařizované domovní prohlídky a domácí vězení. Dále se obává, aby chystané změny ústavy kvůli terorismu respektovaly základní svobody. „Mám na mysli hlavně podmínky používání střelných zbraní bezpečnostními silami a omezování pohybu osob," upřesnil šéf RE. Také ho ale zneklidňuje záměr Paříže umožnit rušení občanství některým lidem odsouzeným za terorismus.

Francouzi, kterými otřásly loňské lednové a listopadové atentáty v Paříži a kteří se obávají dalších útoků džihádistů, jsou podle průzkumů ochotni se vzdát části osobních svobod výměnou za větší bezpečnost.