Meteorologické okolnosti se zatím považují za nejpravděpodobnější příčinu nehody. V letadle bylo podle čerstvé zprávy z Elysejského paláce nikoli původně uváděných 116 lidí, ale 118 osob. Více než 50 z nich byli Francouzi.

Hollande prohlásil, že vyloučena ještě nebyla žádná z hypotéz. Patří k ní také útok nebo technické potíže. Možnost, že letadlo bylo sestřeleno ze země, ale Paříž vyloučila.

„Bohužel nikdo nepřežil. Našla se jedna černá skříňka a byla poslána do (maliského města) Gaoa. Jediné, co víme, je, že trosky jsou na poměrně omezeném prostoru, ale zatím je brzo vyvozovat z toho závěry. Máme několik hypotéz, zejména klimatickou, avšak nevylučujeme žádnou, protože o tom, co se stalo, chceme vědět vše," řekl Hollande. Ministerstvo zahraničí, na němž dnes budou přijati příbuzní mrtvých, uspořádá odpoledne tiskovou konferenci. Nová krizová schůzka se bude v Elysejském paláci konat v sobotu dopoledne.

K vraku, který je na severu Mali v oblasti Gossi mezi městy Gao a Tessalit, už dorazili první francouzští vojáci, aby zajistili trosky.

Špatné počasí

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve si myslí, že za zřícením stroje bylo špatné počasí. „Žádnou z hypotéz ale nevylučujeme, dokud vyšetřování neskončí. V té oblasti působí teroristické skupiny a víme, že jsou nepřátelské vůči Západu," dodal.

Francie vyslala v roce 2013 své vojáky do Mali, aby pomohli tamní armádě v boji proti islámským radikálům, kteří začali obsazovat sever země. Zbytek francouzských jednotek působí v okolí města Gao. V oblasti proti sobě ale bojují také místní separatistické kme­ny.

Státní tajemník pro dopravu Frédéric Cuvillier řekl, že „možnost, že letadlo bylo sestřeleno ze země, je velmi nepravděpodobná, ne-li nemožná".

Letoun na lince z Ouagadougou do Alžíru se zřítil necelou hodinu po startu. Vzlétl z Burkiny Faso v 03:17 SELČ, plánované přistání bylo v 07:10. Poslední kontakt však dispečeři letového provozu zaznamenali ve 03:55 SELČ, v té době se měl stroj nacházet nad maliským městem Gao. Podle představitelů Burkiny Faso piloti kvůli silnému dešti požádali letovou kontrolu v Nigeru o změnu trasy. Francouzský list Le Parisien napsal, že posádka neměla zkušenosti s lety v této části Afriky, kde panují často bouře.

Posádku tvořili Španělé

Stroj typu MD-83 (McDonnell Douglas 83) patří španělské společnosti Swiftair, provozovaly ho však nyní v nájmu aerolinky Air Algérie. Celou šestičlennou posádku tvořili Španělé.

Na palubě bylo vedle původních zpráv 51 Francouzů také 27 občanů Burkiny Faso, osm Libanonců, šest Alžířanů, dva Lucemburčané, pět Kanaďanů, čtyři Němci, a po jednom občanovi z Kamerunu, Belgie, Egypta, Ukrajiny, Švýcarska, Nigérie a Mali. Mezi Francouzi byla sedmičlenná rodina z oblasti Nantes. Vláda Burkiny Faso vyhlásila kvůli letecké katastrofě dvoudenní státní smutek.