"Jsem si vědom, že Evropa (EU) se stala nečitelná, vzdálená, a popravdě řečeno nesrozumitelná i pro (členské) státy. To nemůže pokračovat, Evropa musí být jednoduchá, jasná, aby byla účinná tam, kde se to očekává, a aby se stáhla tam, kde jí není potřeba," řekl Hollande v několikaminutovém projevu.

Evropská unie podle něj dokázala v posledních letech překonat finanční krizi, ale za cenu prosazování úspor, které nakonec odradily obyvatele od evropské integrace. "Proto již zítra na summitu EU opět řeknu, že prioritou je hospodářský růst, zaměstnanost, investice," uvedl prezident, který se v úterý v Bruselu setká se svými protějšky ze zemí EU.

Reformovat, přesměrovat

Hollande zdůraznil, že budoucnost Francie je v rámci EU. "Mojí povinností je reformovat Francii a přesměrovat Evropu," dodal nejvyšší francouzský představitel.

Projev, který socialista Hollande nahrál odpoledne v prezidentském Elysejském paláci v centru Paříže, vysílaly dnes večer francouzské televizní stanice. Dopoledne svolal prezident k výsledkům voleb do EP mimořádné zasedání vlády.

Vítězství nacionalistické Národní fronty v eurovolbách ve Francii označují místní komentáře za "historické" a za "politické zemětřesení". Podobná krajně pravicová politická uskupení bodovala i v dalších zemích EU. Jasnou většinu v europarlamentu si nicméně zachovaly tradiční proevropské strany.