Nejméně tři běžkaře zabila lavina v horách italského Jižního Tyrolska. Po jednom zavaleném člověku tam ještě záchranáři pátrají. V rakouském Salcbursku utržené sněhové masy připravily o život 52letou Rakušanku a několik dalších lidí zranily.

Po hustém sněžení se ve středním a severovýchodním Polsku ocitlo bez proudu více než 100.000 odběratelů elektřiny. Elektrické vedení bylo na mnoha místech přerušeno zlomenými stromy, které nevydržely tíhu sněhu. Na většině Polska od neděle napadlo na 30 centimetrů sněhu, který je při teplotách kolem nuly těžký a mokrý. Sněhová nadílka působí komplikace i v dopravě a policie vyzvala řidiče, aby byli za volantem maximálně opatrní, anebo ještě lépe – aby svoji cestu odložili.

Sněhový rekord v Moskvě

Nebývalé přívaly sněhu v posledních dnech sužují i Moskvu. Ruský hydrometeorologický ústav podle agentury Interfax sdělil, že tam dnes sněhová pokrývka dosáhla 65 centimetrů, což je v ruské metropoli pro první dubnový den absolutní rekord. Dosavadní maxima, zaznamenaná v roce 1895 a 1942, byla o devět centimetrů nižší.

V jiných zemích, kde už zima zvolna ustupuje a kde tají masy sněhu, dělají starosti záplavy nebo jejich hrozba. Vysoký stupeň protipovodňové pohotovosti musely vyhlásit úřady v mnoha oblastech Portugalska a Španělska. Ve městě Ciudad Real jižně od Madridu přišli o život tři lidé, když prudký tok rozvodněné řeky strhl most a s ním i nákladní a osobní vůz. Na jiném místě na jihovýchodě země uvízlo 100 lidí v kempinkovém táboře, jehož jedinou přístupovou cestu zneprůchodnily přívaly vody.

Některé oblasti Slovenska stále ohrožují záplavy

Na Slovensku hladiny řek a potoků již dnes začaly klesat, ale některé oblasti stále ohrožují záplavy. Nejvážnější situace zůstává na jihu země v okolí Nových Zámků a Levic, informovala dnes slovenská média. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity v důsledku deště a tajícího sněhu byl hlášen na řekách Nitra a Ipeľ.

Slovenští meteorologové a vodohospodáři vydali varování před povodněmi kvůli očekávanému silnému dešti a tání již v sobotu. Ohroženy byly hlavně jih a střed Slovenska. Okres Levice vyhlásil v neděli mimořádnou situaci. Na mnoha místech se tam stavěly podél potoků protipovodňové hrá­ze.

Na všech horách na Slovensku navíc hrozily o prodlouženém velikonočním víkendu laviny a horská služba vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály. Českou turistku sníh nečekaně zasypal ve Slovenském ráji v oblasti, kde se laviny obvykle nevyskytují; záchranářům se ženu podařilo včas vyprostit.

Záplavy ohrožují i Maďarsko, kde protipovodňová opatření podle agentury MTI stojí denně 34 milionů forintů (kolem tří milionů korun). Na některých místech hladiny klesají či kulminují, ale na přítocích řeky Tisy stále stoupají. Na Dunaji záplavy hlášeny nejsou.