"Informace, které jsou k dispozici, nasvědčují tomu, že se na Krymu a v krymském Sevastopolu jedná o mezinárodní ozbrojený konflikt," stojí ve zprávě ICC, kterou publikovala prokurátorka Fatou Bensoudaová.

"Ozbrojený konflikt vypukl nejpozději 26. února 2014, tedy v době, kdy Rusko bez souhlasu ukrajinské vlády vyslalo na Ukrajinu příslušníky svých ozbrojených sil," uvádí se ve zprávě. "Zákon o mezinárodním ozbrojeném konfliktu se bude vztahovat i k období od 18. března, pokud se stále bude jednat o okupaci," pokračuje zpráva.

Moskva ukrajinský autonomní poloostrov přes odpor Kyjeva i Západu začlenila do Ruské federace v březnu 2014. Tvrdí, že tak reagovala na vůli tamních obyvatel, z nichž většina má ruské kořeny a v mezinárodně neuznaných referendech se vyslovila pro spojení s Ruskem.

Od září má ICC pravomoci k vyšetřování trestných činů spáchaných od února 2014 v Donbasu a na Krymu. Jelikož Ukrajina neuznává status ICC, musela intervenci mezinárodního soudu schválit ukrajinská vláda. Podle ICC se o ozbrojený konflikt jedná ve chvíli, kdy jeden či více států okupuje jiný stát. Zdali se okupace setkala s ozbrojeným odporem, je podle soudu irelevantní.

ICC je první stálý nezávislý mezinárodní trestní tribunál. Sídlí v nizozemském Haagu a jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě. Může vydávat mezinárodní zatykače a předvolávat účastníky řízení. Pravomoc ICC ale neuznává řada států, mimo jiné Rusko, Spojené státy, Čína nebo Izrael.