„Indická armáda nám dnes pomohla dostat se z Kištvaru. Jsme jí za tento humanitární čin hluboce zavázáni," citovala indická tisková agentura PTI českého občana. „Nežádali jsme je o pomoc, ale oni přijeli, když se doslechli o naší zoufalé situaci," dodal.

Zákaz vycházení vyhlásily úřady koncem minulého týdne v sedmi městech v indické části Kašmíru kvůli střetům mezi hinduisty a muslimy. Násilnosti vypukly v pátek právě v Kištvaru, během oslav islámského svátku íd al-fitr při nich zahynulo několik lidí.

Český manželský pár byl v Kištvaru od 8. srpna a domáhal se pomoci mimo jiné u předsedy vlády státu Džammú a Kašmír Umara Abdalláha. „Žádali jsme o pomoc policii, místní vládu a premiéra státu Džammú a Kašmír, ale od nich jsme se žádné odezvy nedočkali," řekl český turista.

Češi se chystali na trekingovou výpravu po horské oblasti, když jim plány zkřížily násilnosti. „Přebýváme v hotelu, jako bychom byli rukojmí, bez náležitého vybavení a stravy," popsal začátkem tohoto týdne český cestovatel.