Novozélandský oblastní soudce už v prosinci 2015 rozhodl, že Dotcom a další tři spoluzakladatelé serveru Megaupload Mathias Ortmann, Bram van der Kolk a Finn Batato mohou být vydáni do USA. Právníci se proti verdiktu odvolali.

Čtěte také: Vysoký úředník kritizoval Trumpa, okamžitě byl propuštěn z úřadu

Washington chce čtyři zakladatele serveru Megaupload soudit kvůli tomu, že jejich server podle americké prokuratury sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů (asi 12,5 miliard korun) a že kriminální činností přes server vydělali více než 175 milionů dolarů (přes 4,3 miliardy korun).

Dotcom obvinění odmítá a tvrdí, že nemůže být odpovědný za činy lidí, kteří se rozhodli využít jeho serveru k ilegálnímu stahování písniček nebo filmů. Američtí žalobci ale viní Dotcoma, který na Novém Zélandu získal povolení k pobytu, kromě porušování autorských práv i z praní špinavých peněz, vydírání a internetového podvodu.

Obvinění z podvodu

Soud dnes rozhodl, že podle novozélandského práva Dotcom nemůže být vydán do USA za porušení autorského práva, ale tam může být vydán, aby se zodpovídal z podvodů. Také tři spoluobvinění muži mohou být podle soudu do USA vydáni. "Už mě nevydají za autorská práva. V tom jsme vyhráli," komentoval rozsudek Dotcom na twitteru.

Novozélandská policie zadržela německého rodáka s původním jménem Kim Schmitz v lednu 2012 na žádost amerických úřadů. Dotcom strávil měsíc ve vazbě, než byl propuštěn do domácího vězení. Server Megaupload.com úřady v roce 2012 zablokovaly, Dotcom nicméně zřídil nový server pro sdílení dat s názvem Mega.

Tato kauza je ve světě ostře sledovaná, neboť může podle expertů nastavit budoucí hranice toho, jaký obsah internetu mohou úřady kontrolovat v rámci ochrany duševního vlastnictví.

Nepřehlédněte: Zpátky do hospod. Lidé se vrací k točenému pivu