Kurdské síly dnes dobyly město Bašika v rámci ofenzivy proti takzvanému Islámskému státu (IS) v Mosulu. Bašika leží severovýchodně od tohoto druhého největšího iráckého města. Poblíž se nachází stejnojmenná základna irácké armády, kde asi 500 tureckých vojáků cvičí irácké a kurdské bojovníky. Za úsvitu kurdské milice spolu s iráckými jednotkami otevřely v oblasti dvě nové fronty. OSN dnes oznámila, že z okolí Mosulu uprchly před boji asi 4000 lidí.

Velitel iráckých speciálních sil řekl agentuře AP, že jeho jednotky Bašiku obklíčily a dobyly některé její části. Kurdové se podle něj zmocnili dvou vesnic poblíž města a malé šíitské svatyně v oblasti. Podle agentury Reuters později prezident kurdské autonomní oblasti Masúd Barzání oznámil americkému ministrovi obrany Ashtonovi Carterovi, který je od soboty v Iráku, že kurdští pešmergové město dobyli. Fronta se tak na několika místech přiblížila na pět kilometrů od Mosulu. Pokud se dobytí města potvrdí, bude tím odstraněna jedna z hlavních překážek v postupu na Mosul, upozornila Reuters.

Irácké armádě se přes víkend podařilo osvobodit dvě křesťanská města u Mosulu, Hamdáníji a Bartellu, jejichž obyvatelé už dříve před islamisty uprchli. V Hamdáníji bylo podle velitele 9. obrněné divize zabito nejméně 50 bojovníků IS, které irácká armáda vytlačila do středu města, kde je pak bombardovaly letouny mezinárodní koalice. Irácké úřady se nyní snaží zajistit návrat místních představitelů, plánují znovu otevřít správní budovy a opravit veškerou infrastrukturu.

V Bartelle, která leží několik kilometrů jižně od Hamdáníje, se v sobotu podle CNN symbolicky rozezněly zvony, poprvé od doby, co město před dvěma lety obsadili radikálové. V Bartelle padlo až 200 bojovníků IS.

Toxický kouř

Toxický kouř z chemičky zničené islamisty nedaleko Mosulu zabil podle sobotních informací nejméně dva civilisty z okolních vesnic.

Boje o Mosul, poslední velkou baštu IS, začaly v pondělí. V tomto městě je asi 1,5 milionu lidí a odhaduje se, že IS tam může mít až 6000 svých bojovníků. Očekává se, že operace bude trvat týdny, možná měsíce.

V uplynulém týdnu irácké síly a kurdští pešmergové, podporovaní ze vzduchu letouny mezinárodní koalice, bojovali o převážně neobydlená města a vesnice. Jejich postup komplikují miny, odstřelovači a sebevražední atentátníci v autech.

Ministr vnitra iráckého autonomního Kurdistánu Karím Sindžárí řekl agentuře Reuters, že pokud se bojovníci IS postaví na odpor, bitva bude těžká, zvlášť uvnitř města. "Silnice jsou tam velmi malé, velmi úzké. Nemůžete tam poslat auta, nemůžete tam poslat tanky. Takže to bude boj muže proti muži," řekl Sindžárí, který je zároveň úřadujícím ministrem obrany.

Dodal, že s pádem Mosulu skončí i chálífát, který IS na svých územích vyhlásil. "Členové (IS) nebudou mít žádné jiné místo, kam jít, jedině (syrskou) Rakku."

Vůdce IS abú Bakr Bagdádí byl podle nepotvrzených zpráv před třemik dny spatřen v Mosulu. "Lidé ho viděli, jak navštěvuje bojovníky a povzbuzuje je," uvedl Sindžárí. Ve městě podle něj roste odpor vůči IS a jsou tam lidé, kteří mají schované zbraně a bojovníky IS zabíjejí.

Střety v Kirkúku

V sobotu skončily střety s radikály z IS v Kirkúku, vzdáleného 170 kilometrů od Mosulu. Zahynulo přitom skoro sto lidí. Bojovníci IS byli zastřeleni, nebo se sami vyhodili do povětří.

V Iráku je od soboty na návštěvě americký ministr obrany Ashton Carter. V sobotu jednal o Mosulu s premiérem Hajdarem Abádím a dnes přijel do Irbílu, metropole autonomního Kurdistánu, za prezidentem Kurdistánu Masúdem Barzáním.

Abádího odmítání turecké intervence v Iráku označil turecký premiér Binali Yildirim za provokaci. Dodal, že irácká varování ale Ankara nebude brát vážně, protože jí nikdo nemůže ukládat, nakolik má být znepokojena vývojem v oblasti.