Velitel íránských policejních složek Ísmáíl Ahmadí Moghaddam dnes řekl, že Írán na problematickou minulosti Íránce několikrát upozornil. Za života v Íránu měl v Teheránu cestovní kancelář a podvedl své zákazníky. Rozhodl se odjet, aby se vyhnul vězení. V roce 1996 zamířil do Malajsie a z ní do Austrálie.

Austrálie zatím Monisův čin nepovažuje za teroristický, ale za akci psychicky narušeného jedince. Íránský tisk dnes vyzdvihoval údajné Monisovo spojení s radikální organizací Islámský stát (IS), kterou íránské listy označují arabskou zkratkou DAIŠ. „DAIŠ dorazil do Austrálie," napsal v názvu svého článku o události v Sydney konzervativní deník Chorásán.

Ultrakonzervativní listy připisují útok účasti Austrálie v koalici, která bojuje proti IS. Deník Vatane Emrúz si myslí, že za „množstvím omylů, jichž se dopustila australská tajná služba," jsou tajné služby USA a Británie CIA a MI6.

Jméno Monis přijal až v cizině

Monis přestal po příjezdu do Austrálie vyznávat šíitský islám, který je náboženstvím Íránu, a přešel k sunnitskému islámu. Jméno Monis přijal až v cizině, v Íránu se jmenoval Mohammad Hasan Manteghí. Na své internetové stránce, která je nyní uzavřená, se údajně nejméně v jednom případě hlásil k IS. Tato sunnitská organizace považuje jako jiní radikální sunnité šíity za odpadlíky od víry. Právník, který ho obhajoval při jeho potížích se zákonem v Íránu, vyloučil, že Monis jednal v rámci větší organizované skupiny. „Je to narušený člověk," řekl o něm.

Monis na své webové stránce nedávno napsal, že je pronásledován za své politické smýšlení a že bojuje ve jménu islámu a míru. „Jsem jednou z obětí barbarství australské vlády," tvrdil.

Monis psal v Austrálii hrubé dopisy rodinám vojáků padlých v boji proti islámským radikálům, byl obviněn ze sexuálního násilí a z podílu na zavraždění své ženy. Na svobodě byl na kauci a v únoru ho čekal soud. Australské úřady zatím nevyjasnily otázku, jak to, že byl na svobodě navzdory vážnosti činů, jež jsou mu připisovány. „Všichni jsme rozhořčeni tím, že byl ten člověk volný. Musíme udělat vše, abychom se z tohoto případu poučili," řekl premiér státu Nový Jižní Wales Mike Baird.

V kauze týkající se rozesílání dopisů Monise hájil právník Adam Houda a po pondělním útoku o něm řekl, že to byl jeden z jeho „nejpodivnějších klientů". Přicházel prý na setkání v oblečení duchovního a dával lekci o konfliktech na Blízkém východě. „Tvrdil, že je duchovní, ale nebyl, nikdo ho neznal. Nepatřil k žádné skupině ani mešitě, byl to vlk samotář," tvrdil Houda.