V prohlášení je stanoveno, že s dotčenými firmami se "zakazují jakékoliv obchodní transakce, jejich majetek se zabavuje a jejich současným i bývalým vedoucím pracovníkům nebudou vydána víza pro vstup do Íránu".

Čtěte také: Islámský stát varuje před kolapsem přehrady Tabka, evakuuje Rakku

Rozhodnutí Teheránu je v podstatě symbolické, protože dotčené americké firmy s Íránem neobchodují, poznamenaly agentury AFP a Reuters. Poukazují i na skutečnost, že Teherán oznámil tento sankční krok dva dny poté, co Spojené státy zavedly sankce proti 30 společnostem a jednotlivcům z deseti zemí za údajnou spolupráci s íránským zbrojním programem.

Nejmenovaný významný íránský zákonodárce kromě toho agentuře Reuters řekl, že Írán zváží přijetí zákona řadícího americkou armádu a Ústřední zpravodajskou službu (CIA) mezi teroristické organizace, jestliže americký Kongres schválí návrh na zařazení íránských revolučních gard mezi teroristické organizace.

Sankce ohlášené Teheránem se mimo jiné vztahují na společnosti Bent Tal, United Technologies Products, ITT, Raytheon, Re/Max Real Estate, Magnum Research, Oshkosh, Kahr Arms a Elbit Systems.

Teherán je obviňuje z dodávek výzbroje nebo zbraní Izraeli, aby byly "použity proti Palestincům". Společnost Re/Max Real Estate viní z nákupu a prodeje bytů v osadách na okupovaných palestinských územích.

Teherán a Washington nemají mezi sebou diplomatické vztahy od roku 1979, kdy íránští militantní studenti zaútočili na americkou ambasádu v Teheránu a drželi tam po 444 dní jako rukojmí 52 Američanů.

Nepřehlédněte: V Rusku demonstrovaly tisíce lidí proti korupci. Šéf opozice byl zatčen