Podle NCRI v dubnu Írán navštívila sedmičlenná severokorejská delegace. Zdržela se týden a pobývala v objektech ministerstva obrany. Letos šlo o třetí návštěvu tohoto druhu a na červen je naplánována další. Podle íránských exulantů ve skupině byli odborníci na jadernou technologii a balistiku.

Také Írán prý pravidelně vysílá své lidi do KLDR. Při jaderném testu, který provedla Severní Korea v roce 2013, byl přítomen Mohsen Fachrízáde, jehož NCRI označuje za klíčovou osobu íránského jaderného programu.

Tyto výměnné pobyty expertů podle NCRI dokazují, že se íránský režim "nevzdal úmyslu získat strategickou zbraň, která zůstává srdcem jeho jaderného programu". Mluvčí NCRI Šáhín Ghobádí řekl, že "zbrojní program pokračuje a Írán nemá v úmyslu jej zpomalit".

Tajný pobyt severokorejské delegace

NCRI o pobytu severokorejské delegace čerpá ze svých zdrojů v Íránu, k nimž údajně patří i spojenci z elitních revolučních gard. Podle nich pobývali v dubnu Severokorejci v tajnosti v komplexu imáma Chomejního, který je východně od Teheránu a spadá pod ministerstvo obrany. Setkali se kromě jiného s pracovníky organizace inovací a výzkumu obranné techniky, která je na americkém sankčním seznamu. Podle NCRI se tato organizace zabývá výzkumem jaderných hlavic.

Írán vyjednává o konečné dohodě o svém jaderném programu, která mu může přinést zrušení sankcí. Rozhovory mají skončit do 30. června, ale diplomaté už dávají najevo, že se detaily do té doby projednat nepodaří. Írán dlouhodobě tvrdí, že nevyvíjí atomovou bombu a že o ni ani nestojí. Svůj jaderný program označuje za výhradně mírový.

NCRI sídlí ve Francii. Sdružuje několik skupin íránské opozice, k nimž patří také Lidoví modžáhedové, jež bývali v USA i Evropské unii řazeni k teroristickým skupinám. Roku 2002 NCRI jako první zveřejnil informaci o továrně na obohacování uranu v Natanzu a těžkovodním reaktoru v Aráku, o nichž svět do té doby nevěděl.